Λίμνη Κερκίνη: Μια εκδρομή στο βασίλειο των πουλιών

Αποτέλεσε το σκηνικό της ταινίας του μεγάλου Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Το λιβάδι που δακρύζει». Φυσιολάτρες από την Ελλάδα και κάθε χώρα του κόσμου την επισκέπτονται για τον προστατευόμενο υδροβιότοπο, για τους ροδοπελεκάνους, τους ψαραετούς, τους κορμοράνους και τους ερωδιούς. Χωριουδάκια που κόβουν την ανάσα, άλογα που βουτούν στα νερά για να δροσιστούν και η φύση στα καλύτερά της. Αν δεν έχεις καταλάβει μέχρι τώρα πού το πάμε, φυσικά στη Λίμνη Κερκίνη. Εκεί που θα σου προτείναμε να ταξιδέψεις άμεσα.
Κάποιοι από όλους όσοι έχουν κάνει το ταξίδι για το υπέροχο περιβάλλον της Κερκίνης κάνουν τον παραλληλισμό με τις λίμνες που συνήθως συναντά κανείς στη Νορβηγία ή στη Σουηδία. Τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα δεν συναντάμε εύκολα τον μοναδικό συνδυασμό φυσικού κάλλους, σημαίνουσας υδάτινης έκτασης και πλούσιας πανίδας.
Στις απέραντες ευθείες του νομού Σερρών θα συναντήσεις συχνά τοπία που φέρνουν σε φαρ-ουέστ: άλογα, απέραντα κίτρινα και πράσινα χωράφια, μπάλες με σανό και αγρότες με τρακτέρ. Ο κάμπος των Σερρών είναι ο 3ος μεγαλύτερος της χώρας. Ανάμεσα στις αχανείς καλλιεργήσιμες εκτάσεις, θα έχεις την ευκαιρία να δεις ή και να επισκεφθείς πολλά χωριά μιας και ο νομός είναι αυτός με τα περισσότερα χωριά στη χώρα. Αν κοιτάξεις βόρεια θα δεις την επιβλητική οροσειρά του Μπέλες, φυσικό σύνορο με τη γείτονα χώρα Βουλγαρία, ενώ νότια εκτείνεται η θάλασσα και ο Στρυμονικός Κόλπος.

Εξερευνούμε τη λίμνη Κερκίνη

Η λίμνη της Κερκίνης είναι τεχνητή, έχει μήκος 17 χιλιόμετρα και πλάτος 5, ενώ δημιουργήθηκε από το φράγμα του Στρυμόνα το 1932, στο χωριό Λιθότοπος. Αποτέλεσμα ήταν να γίνει αγαπημένο μέρος πουλιών, αποδημητικών και μη και ειδικά ο υδροβιότοπος, στο βόρειο τμήμα της λίμνης. Η λίμνη Κερκίνη απέχει 35 χιλιόμετρα, από τις Σέρρες και 80 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Χαμηλή βλάστηση, βαλτώδη νερά και το κατάλληλο κλίμα κάνουν την περιοχή ιδανικό τόπο για τα πουλιά. Πάνω από 300 είδη έχουν καταγραφεί, ανάμεσά τους και ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα, είδη υπό εξαφάνιση. Εάν η παρατήρηση πουλιών είναι το χόμπι σου, το Μάιο είναι η πιο κατάλληλη εποχή για bird-watching, τότε που επιστρέφουν τα πτηνά από πιο θερμά κλίματα.
Τα χωριά γύρω από τη λίμνη διοργανώνουν γιορτές, ενώ η περιοχή πλημμυρίζει από λάτρεις των πουλιών από όλον τον κόσμο. Εκτός από τα πουλιά, η λίμνη συγκεντρώνει και πολλά ψάρια, με κυριότερα τα γριβάδια και τους γουλιανούς. Λύκοι, τσακάλια, λαγοί και αγριογούρουνα ανήκουν επίσης στην πανίδα της ευρύτερης περιοχής. Αυτοί που εν τέλει κλέβουν την παράσταση, ως προς την πανίδα, είναι οι διάσημοι νεροβούβαλοι. Η παράδοση τους θέλει να εισήχθησαν στην περιοχή της Κερκίνης στα αρχαία χρόνια, όταν τους μετέφεραν εδώ οι Πέρσες κατά το διάστημα των Περσικών Πολέμων.
Η λίμνη Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση «Ραμσάρ» αλλά και από το ευρωπαϊκό δίκτυο «Natura 2000». Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις τη λίμνη είναι να κάνεις βαρκάδα με τις παραδοσιακές «πλάβες» όπως ονομάζονται. Τις βάρκες θα τις βρεις είτε στο λιμανάκι στο χωριό Κερκίνη ή μπορείς να επισκεφθείς τον «Οικοπεριηγητή», ο οποίος διοργανώνει κάθε είδους δραστηριότητα (παρατήρηση πουλιών, πεζοπορία, περιήγηση με ποδήλατο, κτλ), ενώ διαθέτει και ξενώνα.

5+1 πράγματα που αξίζει να κάνεις στην Λίμνη Κερκίνη

Να οργώσεις τα χωράφια και τα λιβάδια δίπλα στη λίμνη πάνω σε ένα άλογο. Οι βόλτες ξεκινάνε από τις όχθες δίπλα στο ομώνυμο χωριό της Κερκίνης.

Να κάνεις βαρκάδα στη λίμνη της Κερκίνης με τον Καπετάν Βασίλη. Ξέρει τη λίμνη καλύτερα από τον καθένα και η 1 ώρα που διαρκεί η βόλτα θα είναι μία εμπειρία που θα την περιγράφεις στους φίλους σου.
Να φτάσεις μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα και το χωριό Άγκιστρο ώστε να επισκεφθείς τα θεραπευτικά νερά που έρχονται από το βουνό σε θερμοκρασία 41 βαθμών. Μυστηριακή ατμόσφαιρα, υδρατμοί και παλιά πέτρινα χαμάμ. Ιδανικά για επίσκεψη αργά το βράδυ και περίοδο με κρύο.
Να ανεβείς μέχρι το Οχυρό Ιστίμπεη σε υψόμετρο 1339 μέτρων και σε απόσταση 250 μέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Στο οχυρό δόθηκε μάχη το 1941 εναντίον των Γερμανών και οι υπόγειες κατακόμβες του ήταν το καταφύγιο των στρατιωτών. Αξίζει και η διαδρομή μέσα στο δάσος και η ανάβαση.
Να επισκεφθείς το χωριό Βυρώνεια και ειδικά τη γέφυρα έξω από αυτό που περνάει πάνω από τον ποταμό Στρυμόνα. Η γέφυρα έχει διάμετρο που χωρά μόλις ένα όχημα, ενώ τα μέρη γύρω της είναι ιδανικά σημεία για να δεις βουβάλια, να κάνεις βόλτες στο ανάχωμα κατά μήκος του ποταμού και αν έχεις τη διάθεση να κάνεις πικ νικ.
Μία επίσκεψη στον Συνεταιρισμό Γυναικών Ποροΐων, στα Άνω Πορόια, θα σε ανταμείψει. Δέκα γυναίκες του χωριού εδώ και 11 χρόνια συνεργάζονται αρμονικά για να προωθήσουν τα προϊόντα του τόπου τους: μαζεύουν χόρτα, βότανα και φρούτα, ανοίγουν φύλλο για πίτες, φτιάχνουν ζυμαρικά. Ανοιχτά από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ και για καφέ.
Δεν μιλήσαμε για τη διαμονή και το φαγητό ωστόσο. Στα Άνω Πορόια μένεις στη junior σουίτα με σοφίτα, τζάκι και υδρομασάζ στο «Βιγλάτορα». Για καφέ και καλαίσθητη διαμονή σπιτάκια που φιλοξενούν τα δωμάτια ανάμεσα σε κήπους με γκαζόν και δέντρα πηγαίνεις στο ξενοδοχείο «Ερωδιός». Στην «Ελωδία» δοκιμάζεις τηγανητά ποταμίσια ψάρια, γριβάδι και γουλιανό και πιάτα από βουβαλίσιο κρέας. Εκλεκτή πέστροφα από το ιχθυοτροφείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα θα φας στην «Πεστροφοταβέρνα», στα Ανω Πορόια. Δοκιμάζεις πέστροφα καπνιστή, ψητή στη σχάρα, φιλέτο πανέ ενώ αν πας χειμερινούς μήνες μπορεί να την γευτείς και πλακί στον ξυλόφουρνο. Αν πάλι δεν είσαι του ψαριού, υπάρχουν φρέσκα ντόπια κρέατα και βουβάλι κοκκινιστό στον ξυλόφουρνο σιγοψημένο για ώρες.