Περπατώντας στα μονοπάτια σε Καρυές και Βαμβακού

Τα μονοπάτια, η πεζοπορία και το trekking τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει πιστούς οπαδούς οι οποίοι από διάφορες αφετηρίες (εκδρομή, αγάπη για τη φύση, γυμναστική) επιλέγουν να βάλουν τα κατάλληλα παπούτσια τους και να καταπιούν χιλιόμετρα μέσα σε δάση, φαράγγια και βουνοκορφές. Δύο προορισμοί στη Λακωνία έχουν κερδίσει με το σπαθί τους την προτίμηση των περιπατητών/ταξιδιωτών: Οι Καρυές και η Βαμβακού.
Οι Καρυές είναι ένα παραδοσιακό χωριό, χτισμένο στους πρόποδες του Πάρνωνα σε υψόμετρο 950 μέτρων, πλημμυρισμένο από καστανιές και καρυδιές και σε απόσταση λίγο περισσότερο των 2 ωρών από την Αθήνα. Οι Καρυές αποτελούν το ιδανικό ορμητήριο για δραστηριότητες και αποδράσεις στο βουνό και όχι μόνο. Οι λάτρεις της φύσης, της ορειβασίας και του περπατήματος, μπορούν να περιηγηθούν στα φυσικά μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής αλλά και να χαλαρώσουν στο ιδιαίτερο χωριό αυτό καθ΄ αυτό.
Λίγα λεπτά μακριά από τις Καρυές βρίσκεται η Βαμβακού, ένα χωριό το οποίο έχει αναγεννηθεί τα τελευταία χρόνια. Το χωριό έχει ήδη έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους που επιλέγουν να την επισκεφτούν είτε για μια μονοήμερη εξόρμηση, είτε είτε διανυκτερεύοντας στους ξενώνες της. Στη Βαμβακού χαλαρώνεις, μπορείς να παρακολουθήσεις και να πάρεις μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις, να κάνεις πεζοπορία, ποδήλατο, γιόγκα ενώ και τα παιδιά μπορούν να συμμετάσχουν σε δημιουργικές δράσεις.
Είσαι έτοιμος για περπάτημα και γνωριμία με τις περιοχές;

Καρυές: Πεζοπορία στα ίχνη των Καρυάτιδων

Οι Καρυές είναι το μέρος που η σύνδεση του ανθρώπου και των δραστηριοτήτων του με τη φύση βρίσκονται σε πλήρη αρμονία. Το δάσος που βρίσκεται τόσο κοντά με τα παραδοσιακά σπίτια και «κυκλώνει» τον οικισμό, οι εναλλαγές των χρωμάτων, η γραφική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, η φιλοξενία των κατοίκων είναι κάποια από τα στοιχεία που κάνουν την ευρύτερη περιοχή ακαταμάχητη.

Η πεζοπορία στα μονοπάτια των Καρυών είναι μία must δραστηριότητα. Το χωριό αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για δραστηριότητες στη φύση και αποδράσεις στον Πάρνωνα. Γύρω από τις Καρυές, το 2020 δημιουργήθηκε το «Caryatides Trails», ένα δίκτυο 7 πεζοπορικών διαδρομών οργανωμένων και με σηματοδότηση, συνολικού μήκους 57 χιλιομέτρων. Το πρώτο είναι αυτό του Χωριού, μήκους 4,7 χλμ., που περνά από τα αξιοθέατα των Καρυών. Το Μονοπάτι των Βοσκών είναι η δεύτερη διαδρομή, μήκους 7,4 χλμ. και η οποία διασχίζει εκατοντάδες γκορτσιές (αγριοαχλαδιές), λιβάδια και βρύσες. Το επόμενο είναι το Αρχαίο Μονοπάτι, μήκους 11,1 χλμ., χαράχτηκε πάνω σε αρχαίους δρόμους που ένωναν τις Καρυές με άλλους οικισμούς, ενώ το Μονοπάτι του Νερού, μήκους 4,4 χλμ., περνάει από μια δεξαμενή που οι ντόπιοι ονομάζουν Λίμνη.

Εάν θέλεις να διασχίσεις βιότοπους αγριογούρουνων τότε θα ακολουθήσεις το Μονοπάτι του Δάσους το οποίο έχει μήκος 9,5 χλμ. και φτάνει σε υψόμετρο 1.250 μ. Μετά πάμε στις διαδρομές για τους πιο advanced ταξιδιώτες. Το Μονοπάτι της Καστανιάς είναι μια απαιτητική διαδρομή μήκους 9,7 χλμ. που κινείται ανάμεσα σε παλιά κτήματα, δίπλα σε ρέματα και καστανιές. το Μονοπάτι της Βελανιδιάς, μήκους 5,8 χλμ., διασχίζει τα πιο πυκνά κομμάτια του δάσους, όπου κυριαρχούν, τι άλλο; Οι βελανιδιές. Γύρω από τις Καρυές έχουν χαραχτεί και σηματοδοτηθεί και τέσσερις ποδηλατικές διαδρομές μήκους 5, 9, 16 και 21 χλμ.

Στάση για καφέ (πριν ή μετά τις πεζοπορίες) θα κάνεις στον «Σκιρίτη», στο 20ό χλμ. Τρίπολης-Σπάρτης. Πάνω στον κεντρικό δρόμο, θα πιείς τον καλύτερο καφέ στην περιοχή ενώ μπορείς να γευτείς επίσης, επιλεγμένα πιάτα ημέρας και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Νηστικό αρκούδι όμως… δεν περπατάει και στάση για φαγητό μπορείς να κάνεις στον «Πλάτανο», μία κλασική χωριάτικη ταβέρνα με παραδοσιακά πιάτα, όπως κόκορας με χυλοπίτες, αρνάκι ψητό στον φούρνο, χοιρινό φρικασέ. Επίσης μπορείς να επισκεφθείς την «Χρίσταινα» την ταβέρνα που λειτουργεί από το 1880 αδιάλειπτα στην περιοχή. Εδώ θα έρθεις για χοιρινό σουβλάκι και λαχανικά εποχής.

Βαμβακού: Το πρότζεκτ της αναγέννησης ενός τόπου

Μόλις στα 12 χλμ. από τις Καρυές θα βρεις την ιδιαίτερη περίπτωση της Βαμβακούς. Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, η Βαμβακού ήταν ένα μικρό χωριό με ελάχιστους κατοίκους και λιγοστούς επισκέπτες το καλοκαίρι.

Σήμερα, χάρη στον οργανισμό Vamvakou Revival, πρωτοβουλία μιας ομάδας ντόπιων, με υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρου Νιάρχου», ο τόπος ξαναγεννήθηκε. Έχουν σχεδιαστεί πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές, ενώ στο χωριό λειτουργεί ξενώνας και καφενείο-ταβέρνα.

Κέντρο του χωριού πλέον έχει γίνει το παλιό δημοτικό σχολείο το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο τεχνολογικό κέντρο το οποίο παρέχει δημιουργική απασχόληση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους μικρούς επισκέπτες της Βαμβακούς, αλλά και σε παιδιά της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας. Μιλάμε για έναν μικρό πολιτιστικό πολυχώρο που πρέπει να επισκεφθείς: Ο ανακαινισμένος χώρος του σχολείου διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη και φιλοξενεί στους χώρους του πολιτιστικές δραστηριότητες. ομιλίες, συζητήσεις και διαλέξεις, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κ.α.

Για καφέ αλλά και φαγητό μπορείς να κάνεις μία στάση στο «Βουρέικο» στο οποίο θα γευτείς και ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις. Στην πλατεία του χωριού μπορείς να ευχαριστηθείς τον καφέ σου στο παραδοσιακό καφενείο «ο Πάρνωνας» και πού ξέρεις, μπορεί να πετύχεις κάποιον ντόπιο ο οποίος θα μοιραστεί μαζί σου μια αξιομνημόνευτη ιστορία.