Σέριφος: 5 δραστηριότητες στο «νησί των αντιθέσεων»

Την αποκαλούν το νησί των αντιθέσεων. Παρά την «άγρια» φύση της, με το πλούσιο σε κοιτάσματα υπέδαφος, οι διακοπές στη Σέριφο μπορούν να αποτελέσουν μία ανάπαυλα ηρεμίας και ησυχίας. Το βλέμμα γαληνεύει, με θέα στα άλλα κυκλαδονήσια, την Κύθνο, τη Σύρο, την Πάρο, τη Μήλο και τη Σίφνο. Η μυθολογία λέει πως στο νησί μεγάλωσε ο Περσέας, γιος του Δία και της Δανάης, ενώ από εδώ πέρασε ο Οδυσσέας, στον γυρισμό για την Ιθάκη.
Τον Μάιο ασβεστώνουν στη Σέριφο. Τα λευκά σπίτια πρέπει να λαμπυρίζουν στον κυκλαδίτικο ήλιο και το νησί μπαίνει σε κίνηση κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Το νησί είναι ένα από τα ιδανικά μέρη για να απομονωθείς και να αποφύγεις την πολυκοσμία, αφού διαθέτει περίπου 70 παραλίες, ενώ η βόρεια πλευρά του είναι αναξιοποίητη. Υπάρχουν πολλές διαδρομές που μπορείτε να κάνεις με τα πόδια ακολουθώντας τα μονοπάτια. Πολυκοσμία θα συναντήσεις στη Χώρα, που είναι χτισμένη ψηλά με θέα στον άλλο μεγάλο οικισμό, το Λιβάδι, όπου βρίσκεται και το λιμάνι. Λίγη «ζωή» και βαβούρα όμως δεν πείραξε ποτέ κανέναν (στις διακοπές του).

Για πολλούς, η Χώρα της Σερίφου είναι η πιο όμορφη στις Κυκλάδες. Χωρίς αμφιβολία, μαγεύει τον επισκέπτη, με τα πλακόστρωτά της και τους ανεμόμυλούς της. Η Κάτω Χώρα είναι μια ολόλευκη πινελιά, με καλαίσθητα σπιτάκια και ανθοστόλιστες αυλές, ενώ συνδέεται με την Πάνω Χώρα με σκαλιά. Επιπλέον οι δεκάδες παραλίες της Σερίφου θα κερδίσουν και τον πιο απαιτητικό παραθεριστή.

5 must δραστηριότητες που πρέπει να κάνεις στη Σέριφο

Πεζοπορία

Η Σέριφος διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο μονοπατιών που συνδέουν οικισμούς και παραλίες. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή και έξυπνο προγραμματισμό το πότε θα επιλέξεις να κάνεις πεζοπορία. Αν η μέρα είναι πολύ ζεστή, επίλεξε να περπατήσεις προς μια παραλία για να βουτήξετε στο νερό στο τέλος της διαδρομής ή ξεκίνα την διαδρομή σου νωρίς το απόγευμα. Μια πολύ αγαπητή διαδρομή είναι αυτή που οδηγεί από το Λιβάδι στη Χώρα. Παλιά ήταν ο μοναδική σύνδεση μεταξύ των δύο οικισμών και οι ντόπιοι ακολουθούσαν το λιθόχτιστο μονοπάτι με τα πολλά σκαλιά πολύ συχνά. Η απόσταση είναι περίπου 2,6 χιλιόμετρα και ανάλογα με τον ρυθμό θα σου πάρει 45-60 λεπτά. Από τη Χώρα μπορείς να προσεγγίσεις και την ψηλότερη κορυφή του νησιού, τον Τρούλο, στα 587 μέτρα.

Περιπλάνηση στις παραλίες

Δεν μιλάμε ούτε για μία, ούτε για δύο, αλλά για 70 παραλίες. Σε ένα τέτοιο νησί λοιπόν, η πρώτη σου δουλειά είναι να γυρίσεις όσες περισσότερες μπορείς. Η Σέριφος έχει παραλίες για όλα τα γούστα, αλλά οι περισσότερες είναι με ψιλή άμμο και αρκετά εκτεθειμένες στον ήλιο, χωρίς πολλές σκιές.

Επίσης, οι περισσότερες δεν είναι οργανωμένες. Άρα μία ομπρέλα και ένα ψυγειάκι είναι απαραίτητα αντικείμενα στο νησί. Το άλλο είναι να κοιτάζεις λίγο τους ανέμους για να μπορέσεις να διαλέξεις την κατάλληλη πλευρά που θα απολαύσεις όσο περισσότερο γίνεται το μπάνιο σου. Μην αφήσεις απέξω το Καλό Αμπέλι, το Γάνεμα, το Μαλλιάδικο και την Βάγια. Σε πολλές από τις παραλίες μπορείτε να φτάσετε και μέσω μονοπατιών ή με καραβάκι.

Scuba diving

Την ευκαιρία να χαρείς τον συναρπαστικό βυθό της Σερίφου από κοντά προσφέρει το καταδυτικό κέντρο «Serifos Scuba Divers» στο Λιβάδι, που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στο νησί. Είναι ιδανικό και για αρχάριους καθώς οι εκπαιδευτές δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια και εξηγούν με κάθε λεπτομέρεια όλες τις διαδικασίες που περιλαμβάνει μια κατάδυση.

Βόλτα με σκάφος

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις τις δαντελωτές ακτές της Σερίφου; Μέσω θαλάσσης. Έτσι, θα σου δοθεί η ευκαιρία να κάνεις βουτιές και σε παραλίες που διαφορετικά είναι δύσκολα προσβάσιμες και απαιτούν είτε κακοτράχαλα μονοπάτια είτε κακούς χωματόδρομους. Στο Λιβάδι, θα βρεις πολλές εταιρείες που νοικιάζουν σκάφη που δεν απαιτούν άδεια. Εναλλακτικά, πάλι από το Λιβάδι, τουριστικά σκάφη διοργανώνουν μονοήμερες εκδρομές στις οποίες κάνουν τον περίπλου του νησιού με στάσεις στις καλύτερες παραλίες.

Μεταλλεία

Η Σέριφος οφείλει την μακρά μεταλλευτική ιστορία της στο πλούσιο υπέδαφος και ειδικά στο νοτιοδυτικό κομμάτι του νησιού. Από τη δεκαετία του 1860 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 τα μεγάλα κοιτάσματα σιδήρου ανάμεσα στον Κουταλά και το Μεγάλο Λιβάδι θα προσελκύσουν επενδυτές και εκατοντάδες εργάτες. Εδώ άλλωστε σημειώθηκε μία από τις πρώτες απεργίες στον ελλαδικό χώρο το 1916. Οδηγώντας προς το Μεγάλο Λιβάδι θα δεις σκόρπια απομεινάρια αυτής της σημαντικής ιστορίας, από τμήματα σιδηροδρόμου μέχρι βαγονέτα και σκάλες φόρτωσης. Στο Μεγάλο Λιβάδι θα δεις και μνημείο αφιερωμένο στους νεκρούς εργάτες της απεργίας του 1916.

Πού θα φας και πιεις

Ελληνικό καφέ σε μπρίκι, φρέσκοι χυμοί, ομελέτες, αυγά με απάκι, γιαούρτι με μέλι, φρούτα και καρύδια αλλά και βάφλες θα φας «Στου Στράτου», στην πλατεία της χώρας. Το απόγευμα μπορείς να επιστρέψεις για ποικιλίες και ρακή που φέρνουν από την Κρήτη ή για το φημισμένο κέικ σοκολάτας. Το ραντεβού για brunch δίνεται στο «Compasso», στο Λιβάδι.
Κάποια στιγμή όμως θα αναζητήσεις ένα πλήρες γεύμα. Το «Αλώνι» βρίσκεται χαμηλά στη Χώρα και φημίζεται για τη θέα στο Λιβάδι και τα καλοψημένα κρεατικά. Στο εστιατόριο της «Καλής», στο Λιβάδι, θα ευχαριστηθείς φρέσκα θαλασσινά και ότι ψάρια έχουν βγάλει τα καΐκια εκείνη την ημέρα. Αν θέλεις μία γευστική αστακομακαρονάδα, εδώ είναι το κατάλληλο μέρος. Τέλος αν θέλεις ποτό με θέα, νέο κόσμο και περίτεχνα κοκτέιλς θα κατευθυνθείς στην ταράτσα του «Γάιδαρος» Cocktail Bar, στη Χώρα.