5 Ζαγοροχώρια για την τέλεια χειμερινή απόδραση

Stone village

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία. 46 είναι τα χωριά που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα των Ζαγοροχωρίων. Και πίστεψέ μας αξίζουν όλα μία επίσκεψη και τον χρόνο σου. Επειδή όμως ξέρουμε ότι ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος επιλέξαμε 5 χωριά του Ζαγορίου για να κάνεις την τέλεια χειμερινή απόδραση. Πετρόχτιστα χωριά, οικισμοί με καλντερίμια, πλατείες που ο κόσμος συζητά κάτω από το θρόισμα των δέντρων, βρύσες που τρέχει κρυστάλλινο νερό, ποτάμια, φημισμένες σκάλες, χαράδρες και ορεινούς όγκους, με γεύσεις αυθεντικές και Εθνικούς δρυμούς. Αυτό είναι το σκηνικό που συνθέτει τα Ζαγοροχώρια. Είσαι έτοιμος;

Αρίστη

Η Αρίστη, ένα από τα ωραιότερα χωριά των Ζαγοροχωρίων, τα τελευταία χρόνια δέχεται πολλούς τουρίστες, καθώς διαθέτει καταλύματα και ταβερνάκια. Χτισμένη σε υψόμετρο 650 μέτρων στις πλαγιές των βουνών Κουδουνάτα και Γκραμπάλα, η Αρίστη αποτελεί το ιδανικό μέρος ως ορμητήριο για τις εξερευνήσεις σας στα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια αλλά και σε μέρη μοναδικής φυσικής ομορφιάς όπως το Πάπιγκο (μόλις στα 11 χλμ. από το χωριό). Για φαγητό πηγαίνουμε στο Πάπιγκο στο «Πάνθεον».

Τσεπέλοβο

Στα 51 χλμ. από τα Ιωάννινα και λίγο μετά από το εξίσου όμορφο Καπέσοβο, απλώνεται το εντυπωσιακό χωριό Τσεπέλοβο. Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός με πολλά διατηρητέα κτίρια, το χωριό ήταν παλιά το διοικητικό κέντρο του Ζαγορίου. Γραφικά πέτρινα στενάκια, εντυπωσιακές εκκλησίες αλλά και αρκετά μαγαζιά για φαγητό και καφέ θα σε αποζημιώσουν πλήρως με τις καλύτερες παραδοσιακές συνταγές. Όπως στην ταβέρνα «Μικρή Άρκτος» η οποία φημίζεται για τις παραδοσιακές πίτες και το κατσικάκι στον φούρνο.

Βίτσα

Η Βίτσα είναι σίγουρα ένα από τα highlight του συμπλέγματος των Ζαγοροχωρίων και βρίσκεται σε απόσταση 36 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Το χωριό θα σε κερδίσει αμέσως με την πρώτη ματιά, χτισμένη αμφιθεατρικά σε περιοχή απαράμιλλου φυσικού κάλλους και ανήκει στο Κεντρικό Ζαγόρι. Τα σπίτια, είτε παλιά είτε πιο νέα, ακολουθούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της πέτρας και το χωριό, που βρίσκεται σε υψόμετρο 960 μέτρων, αποτελείται από δύο συνοικίες, την Άνω και την Κάτω Βίτσα. Στάση για φαγητό κάνεις στο «Κανέλα & Γαρύφαλλο».

Ελάτη

Η Ελάτη περνούσε κάτω από τα ραντάρ των ταξιδιωτών καθώς πολλοί ήταν αυτοί που δεν σταματούσαν να την επισκεφθούν μιας και τα γύρω από αυτήν χωριά έπαιρναν τη μερίδα του λέοντος. Το 2004 όμως η εικόνα για το χωριό αλλάζει μιας και άνοιξε σε αυτό η ταβέρνα «Στα Ριζά» και σιγά-σιγά η Ελάτη μπήκε για τα καλά στον τουριστικό χάρτη των Ζαγοροχωρίων. Η ταβέρνα σερβίρει παραδοσιακές ηπειρώτικες γεύσεις με μεγάλη επιλογή σε πίτες με χειροποίητο φυσικά φύλλο και μαγειρευτά ημέρας. Το χωριό αυτό καθεαυτό προσφέρεται για βόλτες στο βουνό, δύο από τις διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε οδηγούν σε εκκλησάκια, την Αγία Τριάδα και την Παναγιά.

Άνω Πεδινά

Το τελευταίο από τα χωριά των Ζαγοροχωρίων που σου προτείνουμε να επισκεφθείς είναι και αυτό «πύλη» για ακόμα περισσότερους προορισμούς στο σύμπλεγμα. Τα Άνω Πεδινά είναι ένα μικρό, ήσυχο χωριό στο Κεντρικό Ζαγόρι το οποίο έχει εξελιχθεί σε προορισμό για πολλούς με ποικίλες επιλογές για διαμονή. Μέσα σε λίγα χιλιόμετρα θα φτάσετε στη Βίτσα και το Μονοδένδρι, ενώ και η Αρίστη και το Πάπιγκο δεν απέχουν πολύ. Θα περιηγηθείς μέσα στα στενά δρομάκια του και θα μυρίσεις το καμένο ξύλο – μυρωδιά απολύτως οικεία με το χειμώνα στο χωριό. Και για φαγητό πηγαίνουμε στον «Σκατζόχοιρο» όπου και δοκιμάζουμε παραδοσιακές συνταγές με μοντέρνες πινελιές.