Αχέροντας: Μια απόδραση στο μυθικό ποτάμι της Ηπείρου

Ο Αχέροντας είναι ένας μυθικός ποταμός που σχετίζεται με αρκετoύς μύθους και θρησκευτικές παραδόσεις στην αρχαία Ελλάδα. Από τον αρχαίο ποιητή Όμηρο μέχρι την σύγχρονη εποχή, ο Αχέροντας έχει αποτελέσει μέρος θαυμασμού και εξερεύνησης.
Η προέλευση του ονόματος “Αχέροντας” προέρχεται από την ελληνική λέξη “ἄχος”, που αναφέρεται στη βαθιά θλίψη. Υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή προέρχεται από τη λέξη «αχός» που σημαίνει συνεχής, δυνατός ήχος. Ο Αχέροντας θεωρούνταν ο δρόμος προς τον κάτω κόσμο. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Ερμής, γνωστός και ως “ψυχοπομπός”, φρόντιζε για τη μεταφορά των ψυχών των νεκρών στον Χάροντα, που ήταν ο πορθμέας του Άδη.
Στην περιοχή του Σουλίου, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, βρίσκονται οι πηγές του Αχέροντα, δύο χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Γλυκή. Καθώς ο ποταμός ρέει, δημιουργεί εικόνες γαλήνης και φυσικής ομορφιάς που σαγηνεύουν. Τα κρυστάλλινα νερά, τα καταπράσινα τοπία, τα φαράγγια, οι λίμνες και οι νερόλακκοι συνθέτουν ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα που προστατεύεται από το Δίκτυο Natura 2000. Τα αιωνόβια πλατάνια σκιάζουν τον Αχέροντα, ενώ οι καταπράσινοι κατακόρυφοι βράχοι στέκονται αγέροχα διπλά του. Η ομορφιά της περιοχής αυτής έχει γίνει απόλυτα αναγνωρίσιμη και χιλιάδες ταξιδιώτες απ’ όλον τον κόσμο επισκέπτονται τον ποταμό όλες τις εποχές του χρόνου. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι πιο θαραλλέοι έχουν την ευκαιρία να κολυμπήσουν στα παγωμένα νερά του και να απολαύσουν με όλες τις αισθήσεις τους τον Αχέρoντα!

Γλυκή – η ομορφιά του Σουλίου

Το μικρό και γραφικό χωριό του Σουλίου αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις της περιοχής. Θα το βρείτε ακριβώς δίπλα στις πηγές του ποταμού, σκηνικό αρκετά εντυπωσιακό για τους επισκέπτές του. Σύμφωνα με μια ιστορία που περνάει από γενιά σε γενιά, το όνομα του χωριού οφείλεται στο γεγονός πως κάποτε πέρασε από την περιοχή ο Άγιος Δονάτος ο οποίος σκότωσε έναν δράκο που κατοικούσε στις πηγές του Αχέροντα και δηλητηρίαζε το νερό. Ο Άγιος ευλόγησε το νερό και το έκανε γλυκό. Από το συμβάν αυτό θεωρείται ότι το χωριό ονομάστηκε Γλυκή.
Το χωριό είναι ιδανικό για να διανυκτερεύσει κανείς. Στον Αχέρoντα θα απολαύσετε την ευφορία του περιβάλλοντος χώρου. Το κατάλυμα διαθέτει και εστιατόριο, στο οποίο θα απολαύσετε τα γεύματα σας ακούγωντας δίπλα σας το τρεχούμενο νερό. Την ίδια αίσθηση θα έχετε και στο Hotel Acheron Springs. Επίσης, μια ακόμη επιλογή αποτελεί το ξενοδοχείο Ειρήνη, όπου θα φιλοξενειθείτε σε ένα ήσυχο και φιλικό χώρο και θα ευχαριστηθείτε τη διαμονή σας κάνοντας τις βουτιές σας στη πισίνα του καταλύματος.
Δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα της περιοχής, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εμπνευσμένη από την ηπειρωτική γαστρονομία. Στην ταβέρνα Πανόραμα θα γευτείτε φρέσκη πέστροφα δίπλα στις όχθες του ποταμού. Υπάρχει καλύτερη στιγμή; Θα βρείτε πολλές παρόμοιες επιλογές παραπλήσια του ποταμιού.
Εκτός από τη ζεστή φιλοξενία και τις γευστικές απολαύσεις, στην περιοχή μπορείτε να χαρείτε την ηρεμία που προσφέρει η φύση μέσα από δραστηριότητες, όπως rafting, kanoe-kayak, ιππασία, ποδηλασία και άλλα. Μπορείτε να απευθυνθείτε στους ειδικούς Acheron Rafting Club, Riverdream για την απόλυτη εμπειρία!
Από τις πηγές του μέχρι την εκβολή του στην Ιόνιο Θάλασσα, ο Αχέροντας φέρει μαζί του την μακρά και πλούσια ιστορία της ελληνικής μυθολογίας. Αποτελώντας πηγή έμπνευσης, ο Αχέροντας ποταμός συνεχίζει να μαγνητίζει την προσοχή και τη φαντασία των επισκεπτών του, αποκαλύπτοντας έναν κόσμο μοναδικό.

Μην αργήσεις να τον επισκεφθείς!