Εκδρομή στο Βόλο και τα τσιπουράδικά του

Αν έπρεπε να περιγράψεις τον Βόλο με 3 φράσεις θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις τις εξής: Βόλτες στο λιμάνι, Εξόρμηση στη φύση του Πηλίου, χαλάρωση στα τσιπουράδικα. Η πόλη της Μαγνησίας με την ξεχωριστή γοητεία, το ιδιαίτερο χρώμα και κύριο χαρακτηριστικό τη θέση του ανάμεσα στη θάλασσα του Παγασητικού και το επιβλητικό Πήλιο. Ο Βόλος είναι ένας προορισμός παντός καιρού που μπορεί να σου προσφέρει πολλές εμπειρίες.
Ο Βόλος βρίσκεται ανάμεσα στην Αθήνα (325 χλμ.) και τη Θεσσαλονίκη (207), συνδυάζει αυτό που λέμε βουνό και θάλασσα (λέγε με «Πήλιο») ενώ ακριβώς δίπλα είναι και τα νησιά των Σποράδων. Πώς να μην θεωρείται, ως ο ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου; Η γραφική πόλη έχει ιστορία που κρατά από την αρχαιότητα ως το μυθικό σπίτι του Ιάσωνα και των Αργοναυτών.
Ένα Σαββατοκύριακο λοιπόν είναι αρκετό για να γνωρίσεις την πρωτεύουσα του νομού, να περπατήσεις κατά μήκος της λεωφόρου Αργοναυτών με τα τσιπουράδικα και τα cafes και να περιηγηθείς στους πολυσύχναστους πεζόδρομούς της; Η απάντηση είναι «ναι» αλλά πρέπει να επιστρέψεις. Και πίστεψε μας, θα το κάνεις.

Το λιμάνι του Βόλου και η περατζάδα του

Μία από τις must βόλτες στην πόλη του Βόλου είναι αυτή στο λιμάνι του. Η μαρίνα εκτείνεται από το λιμάνι του πορθμείου προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η ακτή συνεχίζεται ακόμη περισσότερο. Θα σε κερδίσει αμέσως καθώς αποτελεί το μέρος στην πόλη που δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να απολαύσεις την βόλτα σου εκεί μέρα και νύχτα ανενόχλητος. Η πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρος είναι το δημοφιλέστερο σημείο συνάντησης και περιπάτου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Η βόλτα στα... Παλιά

Κάθε πόλη στην Ελλάδα, έχει μια γειτονιά με ιδιαίτερο χαρακτήρα, άρωμα από παρελθόν, που διαφέρει από το υπόλοιπο λειτουργικό κομμάτι της. Ο Βόλος δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η σημερινή συνοικία Παλαιά ή απλώς Παλιά στο δυτικό τομέα της πόλης με τα νεοκλασικά της κτίρια αξίζει τη βόλτα σου. Εκεί θα δεις και το κάστρο του Βόλου που χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα, θα θαυμάσεις τα ρωμαϊκά λουτρά, θα περπατήσεις στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων και θα ξεχάσεις το σήμερα.

Βόλος χωρίς τσιπουράδικα δεν νοείται!

Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση πόλης στην Ελλάδα που η επίσκεψη σε μία συγκεκριμένη κατηγορία καταστημάτων εστίασης είναι must. Μία από τις πιο αξέχαστες εμπειρίες είναι αυτή της επίσκεψης σε ένα από τα τσιπουράδικα του Βόλου. Πριν αρχίσουμε να πίνουμε και να τρώμε όμως ας κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στην ιστορία. Τα πρώτα ίχνη της παραγωγής τσίπουρου στη Θεσσαλία χάνονται στα βάθη της ιστορίας, αλλά η πιο δυναμική εμφάνιση της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή εντοπίζεται στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και ειδικά μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα το 1881. Έπρεπε να έρθει το 1922 ωστόσο και το μεγάλο κύμα προσφύγων από τη Μικρά Ασία για να αλλάξουν οι συνήθειες. Οι άνθρωποι που έφτασαν στην πόλη έχουν ως συνήθεια το μεσημέρι μετά τη δουλειά να σταματούν για να πιουν ένα τσιπουράκι με μεζέ θαλασσινό «για να ανοίξει η όρεξη» για το φαγητό στο σπίτι.
Αυτό που πρέπει επίσης να ξέρεις κατά την επίσκεψή σου στα τσιπουράδικά του Βόλου είναι ότι το να χορτάσεις ή να μεθύσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Ο σκοπός είναι η επικοινωνία των ανθρώπων. Στα αυθεντικά τσιπουράδικα δε γίνεται κράτηση, ενώ δεν υπάρχει και κατάλογος. Το μόνο που παραγγέλνεις είναι το τσίπουρο και οι μεζέδες το ακολουθούν. Αν ακούσετε τον σερβιτόρο να ενημερώνει την κουζίνα για παραγγελίες, θα ακούσετε μόνο νούμερα, τίποτα άλλο. Ας δούμε όμως μερικά από τα τσιπουράδικα που αξίζει να επισκεφθείς.

«Δεμίρης»: Πρόκειται για παραδοσιακό τσιπουράδικο στη Νέα Ιωνία Βόλου που φημίζεται για τα οστρακοειδή του. Εκλεκτός μεζές οι κολιτσιάνοι (θαλάσσιες ανεμώνες που περνιούνται από κουρκούτι και τηγανίζονται).

«Γιάννα-Νίκος»: Μεσημεριανή στάση στο καλύτερο τσιπουράδικο στα Παλιά, πάνω στην πιο όμορφη πλατεία της πόλης.

«Καβούρας»: Ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά του Βόλου, βρίσκεται σε ένα μικρό στενάκι κοντά στο λιμάνι. Το μεσημέρι και τις ώρες αιχμής δεν πέφτει καρφίτσα. Το τσίπουρο που σερβίρουν είναι ελαφρύ και οι μεζέδες περιποιημένοι.

«Τζίμης»: Άλλη μία επιλογή στη Νέα Ιωνία, ένα μαγαζί με πολλά τραπέζια μέσα και έξω. Εδώ θα ευχαριστηθείς καλό τσίπουρο και πεντανόστιμους μεζέδες, όπως ο τηγανητός γαύρος με μους σκορδαλιάς, το χταπόδι και η τονοσαλάτα.

«Μεζέν»: Η νεωτεριστική πρόταση στα τσιπουράδικα της πόλης ή αλλιώς η πρώτη προσπάθεια ανανέωσης του μεζέ. Στην οδό Αλοννήσου 8 θα βρεις ένα στέκι που σφύζει από ζωή μεσημέρι-βράδυ.

«Το Φιλαράκι»: Η επιλογή που αξίζει επίσης να κάνεις από τα Παλιά του Βόλου. Το «Φιλαράκι» είναι ίσως και το μόνο από τα αυθεντικά τσιπουράδικα που ενίοτε ανοίγει και βράδυ.