Ας είμαστε ειλικρινείς. Ποιος δεν περιμένει με ανυπομονησία τα τριήμερα της χρονιάς; Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση αργίας και τριημέρου καθώς βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στο χειμώνα και την άνοιξη, γεγονός που σου δίνει την ευελιξία να επιλέξεις μια σειρά από διαφορετικούς προορισμούς: από γραφικά ορεινά χωριά ή ακόμα και αγαπημένα νησιά, μέχρι και πολύχρωμες επαρχιακές πόλεις, οι επιλογές είναι πολλές και εξίσου δελεαστικές.
Είσαι έτοιμος να γεμίσεις τις βαλίτσες σου ώστε να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις επιλογές που σου δίνει μια εξόρμηση για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας;
Το Ναύπλιο απέχει 138 χλμ. από την Αθήνα, κάτι λιγότερο από 2 ώρες απόσταση δηλαδή. Πρώτα απ’ όλα, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα αθλητικά σου, γιατί εδώ εάν δεν περπατήσεις, θα χάσεις τις μισές ομορφιές της πόλης. Αν είσαι τολμηρός ανεβαίνεις με τα πόδια τα 857 σκαλιά στο Παλαμήδι. Η θέα θα σε αποζημιώσει. Επίσης θα πάρεις καραβάκι και θα περάσεις στο Μπούρτζι απέναντι. Σε 5’ λεπτά θα είσαι στο ενετικό κάστρο και θα βλέπεις το Ναύπλιο σαν πίνακα μπροστά σου. Αν θέλεις να κάνεις μία εξόρμηση στη φύση θα κάνεις τον γύρο της Αρβανιτιάς. Στα 3 χλμ. πεζόδρομου που περικλείουν την πόλη θα δεις μία γαλήνια όψη του Ναυπλίου.
Τον αετό σου θα τον πετάξεις είτε στις κοντινές παραλίες της Καραθώνας ή της Νέας Κίου είτε στο μεγάλο χώρο έξω από το θέατρο της Επιδαύρου. Τον καφέ σου θα τον πιεις στο στον χώρο πολιτισμού «Φουγάρο». Την Κυριακή τρως στην ταβέρνα «Αίολος» ενώ σαρακοστιανά θα γευτείς στο μεζεδοπωλείο «Πηδάλιο».
Αρχικά αξίζει ένας περίπατος ανάμεσα στη θάλασσα από τη μια και στην πευκόφυτη πλαγιά της Πέρα Πάντα που οδηγεί στο άγαλμα της Γυναίκας του Ναυτικού. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, ιδανικός και για ποδηλασία, ενώ στις πολύ μικρές παραλίες της διαδρομής μπορείς να ρίξεις πετονιά ή καλάμι για ψάρεμα. Στον λόγο Πέρα Πάντα θα πετάξεις και τον χαρταετό σου την Καθαρά Δευτέρα. Ωστόσο εκείνη τη μέρα αυτό που ξεχωρίζει στην πόλη είναι τα περίφημα Αλευρομουντζουρώματα, το τοπικό έθιμο που για να το ζήσεις σε όλο του το μεγαλείο, θα φορέσεις παλιά ρούχα και θα εφοδιαστείς με μάσκες, αλεύρι, φούμο και… διάθεση για πόλεμο.
Για καφέ ή πιο αργά για ποτό θα πας στο «Καφφενείο» ενώ για φαγητό την Κυριακή θα επισκεφθείς τον «Μπέμπελη» για εκλεκτά μαγειρευτά ή της ώρας. Σαρακοστιανά θα φας στον «Σκελετόβραχο» ή στην «Μαρίτσα» ενώ αν η όρεξή σου τραβάει τσιπουράδικο θα επισκεφθείς το «Μπρίκι».
Τον καφέ ή την μπύρα σου (κυρίως τη δεύτερη) θα τα χαρείς στο «Γαλατικό Χωριό». Μία από τις καλύτερες μπιραρίες της χώρας με μεγάλη επιλογή σε γνωστές και άγνωστες μπίρες-διαμάντια, χαλαρή και φιλική ατμόσφαιρα και μουσική εναλλακτική. Για φαγητό την Κυριακή θα πας στο «Πιάτο», για ελαφρώς «πειραγμένες» ελληνικές λέξεις, ενώ σαρακοστιανά θα γευτείς στο «Λαμπρούκο», μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες στη Λάμψακο.
Το κυριακάτικο τραπέζι σου αξίζει να γίνει είτε στο «Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω» είτε στο «Μπουκιά και γουλιά», ένα μερακλίδικο μεζεδοπωλείο στην Κατερίνη. Σαρακοστιανά θα δοκιμάσεις στο χωριό Μακρύγιαλος που είναι φημισμένο για τα μύδια του. Η Κατερίνη επίσης ξεχωρίζει για τα θαλασσινά της με την Παραλία Κατερίνης να έχει επιλογές όπως η «Ψαροταβέρνα Μέγκα».
Τη Δευτέρα όμως πετάμε αετό. Στην εκδρομή σου στην Πιερία, τη μία μεγάλη αμμουδερή παραλία διαδέχεται μία ακόμα μεγαλύτερη και είναι όλες κατάλληλες για το παραδοσιακό έθιμο. Ιδανική είναι και η μεγάλη αλάνα στα αριστερά σας, πριν μπείτε στο Λιτόχωρο από την Εθνική.
Το τραπέζι της Κυριακής μπορεί να γίνει στο χωριό Πλατάνη, στα 6,5 χλμ. από την Έδεσσα και «Χωριάτικο Στέκι». Σαρακοστιανά θα φας στο μεζεδοπωλείο «Λαός & Κολωνάκι». Το μαγαζί δεν σερβίρει μόνο θαλασσινά, αλλά φημίζεται για πιάτα, όπως τα μύδια σαγανάκι και η μακαρονάδα θαλασσινών.
Το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς στη Χώρα της Σκύρου ηχούν από παντού τα κουδούνια και στο Κάστρο πραγματοποιείται ο «Χορός των Γέρων». Φασαρία, χορός, τραγούδι, σάτιρα και γέλιο είναι τα συστατικά του τριημέρου που θα συναντήσεις στην Σκύρο. Ξεκινώντας από το βράδυ του τελευταίου Σαββάτου της Αποκριάς, όλος ο κόσμος είναι συγκεντρωμένος στα σοκάκια της Χώρας, σε σπίτια και μαγαζιά, όλα ανοιχτά και όλα γεμάτα συγγενείς, φίλους, επισκέπτες και κεράσματα. Γέροι και Κορέλες πηγαινοέρχονται με ρυθμικό βηματισμό και εκκωφαντική φασαρία από τα κουδούνια. Την Κυριακή της Αποκριάς, οι Σκυριανοί φορούν τις παραδοσιακές φορεσιές τους. Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, τα κίτρινα μαντήλια στα κεφάλια των κοριτσιών κάθε ηλικίας.
Όταν συνέλθεις από το διήμερο γλέντι και ξημερώσει η Δευτέρα θα κάνεις μία βόλτα μέχρι το Κάστρο. Αν δεν θες να μείνεις εντός Χώρας θα οδηγήσεις προς το βόρειο και βορειοδυτικό κομμάτι του νησιού όπου μπορεις να πετάξεις και τον αετό σου σε μία από τις άδειες παραλίες που θα συναντήσεις.
Επιστροφή στη Χώρα και στάση για φαγητό θα κάνεις στο «Μπαρμπα-Γιάννη και Μαρίτσα» για πεντανόστιμα χειροποίητα μεζεδάκια, όπως κεφτεδάκια και λαδόπιτα σκυριανή. Στάση επίσης αξίζει και στην ψαρπταβέρνα «Στέλιος» για θαλασσινά αλλά και εκλεκτά κρεατικά.