Σαββατοκύριακο στη λίμνη Πλαστήρα

Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί ένα must visit αξιοθέατο, ειδικά για εκδρομή Σαββατοκύριακου, καθώς είναι μια από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας και ιδανική για όλες τις εποχές του χρόνου. Αποτελεί από μόνη της ένα μέρος που αξίζει να εξερευνήσεις καθώς είναι περιτριγυρισμένη από καταπράσινα τοπία, έχει γαλάζια νερά και πολλά σημεία όπου μπορεί κανείς να κάνει διαφόρων ειδών δραστηριότητες. Φεύγοντας ωστόσο από τη λίμνη αυτή καθ’ αυτή και περιμετρικά της, υπάρχουν γραφικά χωριά όπου και θα χαρείς την ζεστή φιλοξενία των κατοίκων και τις μοναδικές τοπικές λιχουδιές. Σε όποιο mood κι αν σε πετύχει η εκδρομή στη λίμνη Πλαστήρα θα βρεις μια πληθώρα επιλογών σε δραστηριότητες και σε περιηγήσεις για όλα τα γούστα. Αν είσαι φαν των χειμερινών σπορ και των δραστηριοτήτων στη φύση υπάρχει η δυνατότητα για ποδήλατο βουνού, πεζοπορία, ιππασία, τοξοβολία και πολλά άλλα. Αν πάλι θέλεις απλά να περάσεις ένα χαλαρό 48ωρο, με ένα υπέροχο φυσικό φόντο, οι βόλτες γύρω από την λίμνη καθώς και στα γραφικά σοκάκια των χωριών, θα σε ικανοποιήσουν.

Η τεχνητή λίμνη

Γνωστή και ως «Μικρή Ελβετία», η λίμνη Πλαστήρα περιβάλλεται από ένα ειδυλλιακό τοπίο ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς που κερδίζει με την πρώτη κιόλας ματιά τις εντυπώσεις. Κι αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν μία τεχνητή συσσώρευση νερού σε ένα μέρος μπορεί να αλλάξει άρδην τον φυσικό και κοινωνικοοικονομικό χαρακτήρα μιας ολόκληρης περιοχής, η απάντηση είναι εμφατικά «ναι». Η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα είναι η μεγάλη απόδειξη. Το φράγμα που συγκρατεί τα νερά του ποταμού Ταυρωπού κατασκευάστηκε το 1959, ήταν η ιδέα και το όραμα ενός ντόπιου πολιτικού, του Νικολάου Πλαστήρα, που είχε καταγωγή από το χωριό Μορφοβούνι κοντά στις όχθες της λίμνης.
Η λίμνη δημιουργήθηκε στο παλιό οροπέδιο της Νεβρόπολης, σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων για να αρδεύσει τον κάμπο της Καρδίτσας, να δώσει νερό στην πόλη αλλά και για ηλεκτροπαραγωγή. Μέχρι και την κατασκευή του φράγματος η περιοχή ήταν σκληρή και δυσπρόσιτη, αποτελούσε τον προθάλαμο και τους πρόποδες των άγριων βουνών των Αγράφων. Τα τελευταία εξήντα και βάλε χρόνια όμως, η περιοχή άρχισε να αλλάζει: Οι δρόμοι που συνδέουν τα Άγραφα με την Καρδίτσα βελτιώθηκαν και οι κάτοικοι των χωριών ασχολήθηκαν με τον τουρισμό, συνειδητοποιώντας ότι η λίμνη προσέφερε ένα μεγάλο προνόμιο στον τόπο τους και θα προσέλκυε επισκέπτες. Η Πεζούλα, η Νεράιδα, το Νεοχώρι είναι χωριά που αναπτύχθηκαν και φιλοξένησαν τους πρώτους ταξιδιώτες. Μετά το Νεοχώρι, τον δρόμο για τον επιβλητικό ορεινό όγκο των Αγράφων εξακολουθούν να τον παίρνουν λίγοι, αλλά η λίμνη γεμίζει με κόσμο όλες τις εποχές του χρόνου.

Στιγμές χαλάρωσης και δραστηριοτήτων στη λίμνη Πλαστήρα

Το πιο ανεπτυγμένο κομμάτι της λίμνης Πλαστήρα είναι το δυτικό και απέχει από την Αθήνα περίπου 340 χιλιόμετρα. Ενδεικτικά, τα Καλύβια Πεζούλας απέχουν 337 χιλιόμετρα και το Νεοχώρι 342 χιλιόμετρα. Θα φτάσεις εδώ ακολουθώντας την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και αφού περάσεις τις στροφές στον παλιό δρόμο Λαμίας-Δομοκού, θα βγεις στον καινούριο δρόμο Ε65. Πριν την Καρδίτσα, θα στρίψεις για λίμνη Πλαστήρα. Η διαδρομή κρατάει περίπου 4 ώρες. Από Θεσσαλονίκη η απόσταση είναι 240 χιλιόμετρα και θα χρειαστείς περίπου 3 ώρες.

Οι λάτρεις των δραστηριοτήτων στη φύση έχουν μπροστά τους μία σειρά από επιλογές. Όπως για παράδειγμα η πεζοπορία στο πυκνό δίκτυο μονοπατιών, γύρω από τη λίμνη, που οδηγούν στις διάφορες κορυφές των Αγράφων, το οποίο προσφέρεται για ήπιες πεζοπορίες μέσα στο δάσος. Ωραίες διαδρομές θα βρεις στο δάσος γύρω από το χωριό Μπελοκομίτης, από και προς το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, στην χαράδρα πάνω από το χωριό Ανθοχώρι αλλά και ανάμεσα στους οικισμούς πάνω από τη λίμνη. Αρκετά δημοφιλής δραστηριότητα είναι το ποδήλατο στη λίμνη. Με λίγο πετάλι, το ποδήλατο θα μπει σε διαδικασία κίνησης και σχεδόν θα αρμενίζει στη λίμνη. Μπορείς επίσης να κάνεις ποδήλατο γύρω γύρω από τα μικρά νησάκια ή να φτάσεις στην αντίπερα όχθη. Ποδήλατα για τη λίμνη διαθέτει η εταιρεία δραστηριοτήτων «Tavropos Activities» που βρίσκεται στην πλαζ Πεζούλας. Διαθέτει επίσης κανό, καγιάκ, sup και ηλεκτρικά ποδήλατα για βόλτες εκτός λίμνης. Από το 1990 λειτουργεί στην περιοχή το «Saloon-Φάρμα Ζαμπέτας» στο οποίο μπορείς να κάνεις από ιππασία μέχρι τοξοβολία. Ο Βοτανικός Κήπος λίμνης Πλαστήρα σου δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθείς ανάμεσα στα διάφορα είδη φυτών, βοτάνων, θάμνων και δέντρων, να δεις τον τεχνητό υγρότοπο και να κάνεις μια στάση στην Κεντρική Αλέα για να θαυμάσεις τον πλούσιο κήπο.

Φαγητό και διαμονή

Επειδή όμως σίγουρα, μετά από όλα αυτά που θα επιλέξεις να κάνεις γύρω και έξω από τη λίμνη, θα πεινάσεις τότε κάνεις μία πρώτη στάση δίπλα στη σιδερένια γέφυρα του Ταυρωπού στο «Χάνι του Μέγδοβα». Το μέρος φημίζεται για την τηγανητή πέστροφα με βούτυρο και τα καλοψημένα κρεατικά. Επίσης κάνεις μία στάση στον «Ζαρνάβαλο» (Καλύβια Πεζούλας), την ταβέρνα που γεύεσαι εκλεκτά κρέατα από το κρεοπωλείο ακριβώς δίπλα της, ενώ το «Μανιτάρι» (2ο χλμ. Νεοχωρίου – Πεζούλας) επίσης αξίζει το χρόνο σου.

Για την διαμονή σου και ανάλογα το budget σου μπορείς να επιλέξεις είτε το «Montanema Handmade Village» (Ανθοχώρι), τον ξενώνα που βρίσκεται μέσα στο δάσος πάνω από το χωριό και αποτελείται από περισσότερα από 30 σπιτάκια που ενσωματώνονται πλήρως στον περιβάλλοντα χώρο. Ο ξενώνας είναι ένα μοναδικό ησυχαστήριο, που όμως είναι ζωντανό και γεμάτο δραστηριότητες. Το κέντρο spa διαθέτει πισίνα και τζακούζι με θέα το βουνό, χαμάμ, σάουνα και θεραπείες μασάζ. Μπορείς επίσης να μάθεις να ανοίγεις φύλλο, να φτιάξεις σαπούνια με ελαιόλαδο και βότανα μαζεμένα στο βουνό ή να παρατηρήσεις τις γαλοπούλες, τα πρόβατα, τα γουρουνάκια και τα πόνυ στη φάρμα. Μία από τις πλέον value for money επιλογές στην περιοχή είναι το ξενοδοχείο «Nevros». Εκτός από τα δίκλινα δωμάτια και τις σουίτες, διαθέτει και family rooms, ιδανικά για οικογένειες. Στο Aloe Spa Center του ξενοδοχείου θα βρεις σάουνα, χαμάμ, τζακούζι και θεραπείες μασάζ.