Καβάλα: Ένα κόσμημα της Βόρειας Ελλάδας

Η Βόρεια Ελλάδα κρύβει μαγικούς προορισμούς που συνδυάζουν ιστορία, φυσική ομορφιά και πολιτισμό. Σε αυτόν τον πλούσιο κατάλογο, η Καβάλα ξεχωρίζει ως ένας προορισμός που συνδυάζει μοναδικά όλα αυτά τα στοιχεία.
Μέσα από τον πλούτο της αρχαιολογικής παράδοσης και τα ιστορικά αξιοθέατά της από την περίοδο των Οθωμανών, μέχρι την σύγχρονη ιστορία της και την εγγύτητά της σε μοναδικά φυσικά τοπία, η Καβάλα προσφέρει πληθώρα ενδιαφερόντων σημείων.

Γνωστή και ως η Μέκκα του καπνού

Πρέπει να γνωρίζετε πως η Καβάλα στα μέσα του 19ου αιώνα, αποτέλεσε το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας και εξαγωγής καπνού στα Βαλκάνια. Τη δεκαετία του 1860 χτίζονται οι πρώτες καπναποθήκες. Όμορφα, εκλεπτυσμένα κτίρια που κοσμούσαν και συνεχίζουν να κοσμούν την πόλη. Ένα πανέμορφο τέτοιο κτίριο είναι η Δημοτική Καπναποθήκη.

 Στην Καβάλα συγκεκριμένα υπήρχαν 172 καπναποθήκες.

Αν σας αρέσει η ιστορία μια επίσκεψη στο Μουσείο Καπνού θα σας αφήσει έκπληκτους από την ιστορία της καπνοβιομηχανίας στης περιοχή.
Σας προτείνουμε να ξεκινήσετε τη βόλτα σας από το λιμάνι της Καβάλας, όπου θα απολαύσετε την υπέροχη θέα της πόλης πανοραμικά. Η παραθαλάσσια πλευρά της είναι ένα πραγματικό κόσμημα και ενδείκνυται για περιπάτους. Θα απολαύσετε την ηρεμία και τη θέα της πόλης στον απόλυτο.
Δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε τη Παλιά Πόλη της Καβάλας, γνωστή και ως συνοικία Παναγιάς. Η βόλτα αυτή θα σας μεταφέρει πίσω στον χρόνο, αφού τα σοκάκια, τα κτίρια και τα μνημεία της θα σας αποκαλύψουν την ιστορία της.
Σήμα κατατεθέν της συνοικίας αυτής είναι το Ιμαρέτ. Ένα κτίριο άρρηκτα συνδεδεμένο με όλα τα οθωμανικά πολεοδομικά σχέδια. Στην Καβάλα λοιπόν, το κτίριο αυτό είναι τοποθετημένο ακριβώς μέσα από τα τείχη της Παλιάς Πόλης και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο αλλά και ως ξενοδοχείο. Ιδρυτής του είναι ο Μοχάμετ Άλη, την οικία του οποίου θα συναντήσετε λίγα μέτρα πιο κάτω.
Προχωρώντας, θα συναντήσετε τον Φάρο, ένα από τα ρομαντικότερα σημεία της πόλης. Αν σας αρέσει το ηλιοβασίλεμα μη παραλείψετε να επισκεφθείτε το μέρος αυτό και να απολαύσετε την πανοραμική θέα της πόλης που προσφέρει. Από το σημείο αυτό μπορείτε να δείτε στο βάθος τη Θάσο, ακόμα και το Άγιο Όρος.
Από εκεί, μπορείτε να φτάσετε στην Ακρόπολη της Καβάλας, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της συνοικίας της Παναγίας. Είναι ένα εντυπωσιακό κτίσμα που έχει χτιστεί από ακατέργαστες πέτρες τοπικού γρανίτη, κομμάτια τούβλου και μαρμάρου. Χτίστηκε τον 15ο αιώνα και από τότε είναι εμφανές ότι δεν έχει μείνει ανεπηρέαστο. Κατά το πέρασμα του χρόνου έχει υποστεί παρεμβάσεις από Βυζαντινούς, Ενετούς και Οθωμανούς.

Κατεβαίνοντας από την Ακρόπολη, μπορείτε να δείτε τις Καμάρες – το παλιό τοξωτό υδραγωγείο που αποτελεί και το έμβλημα της πόλης. Το κτίσμα θεωρείται πως χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τον Ιμπραήμ Πασά. Σκοπός του έργου αυτού ήταν η υδροδότηση της πόλης στα πλαίσια μια συνολικής ανοικοδόμησής της, έπειτα από την καταστροφή που είχε υποστεί από τους Οθωμανούς.

Η Παλιά Πόλη της Καβάλας αποτελεί εξ ολοκλήρου ένα μνημείο. Στη περιοχή θα βρείτε ταβερνάκια όπου μπορείτε να απολαύσετε τη τοπική κουζίνα των ντόπιων μέσα στην ανεξίτηλη ομορφιά της περιοχής. Στην οδό Πουλίδου το Αραλίκι και το Κουτουκάκι, δύο γνωστά ταβερνάκια θα καλύψουν κάθε προσδοκία σας!
Όσο για τη διαμονή σας στο Egnatia City Hotel & Spa περιμένει να σας φιλοξενήσει και να σας παρέχει άριστες υπηρεσίες. Το Castello Boutique Rooms αποτελεί μια ακόμη πρόταση διαμονής, αφού με την σύγχρονη διακόσμησή του και τη θέα που προσφέρει θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Μια ακόμη επιλογή για τη διαμονή σας είναι και το Ξενοδοχείο Εσπέρια κεντρικά της πόλης.
Στην Βόρεια Ελλάδα λοιπόν βρίσκεται μια πόλη που σίγουρα θέλετε να προσθέσετε στη λίστα σας με τους αγαπημένους προορισμούς. Με τον ιστορικό της πλούτο και τη φυσική της ομορφιά, η Καβάλα ενσωματώνει τον πλούτο της παρελθούσας και της σύγχρονης Ελλάδας, κάνοντάς τη μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της χώρας για να ανακαλύψετε!