Ζαγοροχώρια: Μια φθινοπωρινή εκδρομή στα χωριά του Δυτικού Ζαγορίου

Το φθινόπωρο είναι μια από τις καλύτερες εποχές για να επισκεφτείτε τα Ζαγοροχώρια. Η φύση αγκαλιάζει την περιοχή με τα χρώματα του φθινοπώρου, δημιουργώντας έναν μαγικό τοπίο που αξίζει να ανακαλύψετε.
Σε αυτό το άρθρο, θα σας ξεναγήσουμε στον κόσμο αυτής της περιοχής και θα σας δώσουμε όλες τις κατάλληλες πληροφορίες για τη διαμονή και τη ψυχαγωγία σας.

Οικισμός Βίτσας
Η περιοχή του Ζαγορίου στο Νομό Ιωαννίνων, από όπου και οφείλουν την ονομασία τους τα Ζαγοροχώρια, αποτελείται από 46 χωριά, όπου το καθένα έχει διατηρήσει μέχρι σήμερα τη μοναδικότητα του. Πετρόκτιστες κατοικίες, γραφικές πλατείες, ιδιαίτερες εκκλησίες και τοξωτά γεφύρια είναι αυτά που συνθέτουν κατά βάση το ζαγορίτικο τοπίο.
Τοξωτό Γεφυρί Κόκκορη
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2024, σε συνεδρίαση της UNESCO στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, αποφασίστηκε η ένταξη του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως πολιτιστικό τοπίο.

Δυτικό Ζαγόρι

Στο Δυτικό Ζαγόρι, βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, περιλαμβάνονται τα χωριά Αρίστη, Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, το Μεσοβούνι και ο Άγιος Μηνάς. Χωριά απαράμιλλης ομορφιάς και φυσικού κάλλους. Η Αρίστη ένα γραφικό παραδοσιακό ηπειρωτικό χωριό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου. Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν “Αρτσίτσα”. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 650 μέτρων και απλώνεται κατά μήκος μιας καταπράσινης πλαγιάς.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα βρείτε το παραδοσιακό καφενείο-εστιατόριο Εν Αρίστη όπου θα γευτείτε άριστα ζαγορίσια εδέσματα. Θα σας εκπλήξει η πληθώρα αρχοντικών που θα δείτε – γεγονός που μαρτυρά την ευημερία που γνώρισε ο τόπος στο παρελθόν.

Στο Aristi Mountain Resort Hotel θα ζήσετε μια μοναδική εμπειρία, όπως και στο Gamila Rocks Mountain Hotel.
Οικισμός Αρίστης
Η Αρίστη βρίσκεται στο δρόμο προς Πάπιγκο και μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία της εκδρομής σας αφού η πρόσβαση στα αξιοθέατα της περιοχής είναι εύκολη.
Το Μεγάλο Πάπιγκο αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στο Ζαγόρι. Καθώς θα εισέλθετε στο χωριό θα αντικρίσετε τον ναό του Αγίου Βλασίου όπου η ολοκλήρωση της κατασκευής του χρονολογείται το 1852. Παλιά πέτρινα σπίτια έχουν πλέον μετατραπεί σε παραδοσιακούς ξενώνες, ταβερνάκια και καφενεία ξεπροβάλλουν σε όμορφα γραφικά σοκάκια και πλατείες που σε τραβάνε να κάτσεις για να απολαύσεις τη γαλήνη και τη φύση του τόπου. Η Στέρνα είναι τέτοιο παράδειγμα καφενείου που θα σας εντυπωσιάσει. Βρίσκεται σε ένα χώρο παραμυθένιο όπου μπορείτε να βρείτε τοπικά προϊόντα, δώρα και στο τέλος να απολαύσετε τον καφέ ή το τσιπουράκι σας.

Σχετικά με τη διαμονή σας έχουμε επιλέξει μερικά καταλύματα και είναι τα εξής:

Papaevangelou Hotel

Περισσότερα

Papigo Towers Hotel

Περισσότερα

Rupicapra Villas

Περισσότερα

Ξενώνας Αυραγόνιο

Περισσότερα
Καταλύματα παραδοσιακά, καλόγουστα και φιλόξενα για να σας παρέχουν την αυθεντική ηπειρώτικη φιλοξενία!

Κολυμπήθρες

Οι Κολυμπήθρες στο Πάπιγκο αποτελούνται από μια σειρά μικρών βραχωδών σχηματισμών. Τα κρυστάλλινα νερά που ρέουν σε αυτήν την περιοχή δημιουργούν έναν εντυπωσιακό θέαμα. Βρίσκονται σε υψόμετρο 980 μέτρων. Εκεί το ρέμα του Ρογκοβού έχει διαβρώσει το έδαφος, με τελικό αποτέλεσμα αυτό το εκπληκτικό τοπίο!
Κολυμπήθρες
Κολυμπήθρες
Δύο χιλιόμετρα από το Μεγάλο Πάπιγκο βρίσκεται το Μικρό Πάπιγκο. Η οροσειρά της Τύμφης που υψώνεται πάνω του προσδίδει στο τοπίο μια ιδιαιτερότητα. Για πολλά χρόνια στο χωριό υπήρχαν ελάχιστες επιλογές διαμονής και ψυχαγωγίας. Οι μόνοι επισκέπτες ήταν οι ορειβάτες που πήγαιναν προς το καταφύγιο, τη Γκαμήλα και τη Δρακόλιμνη.
Δρακόλιμνη Τύμφης
Δρακόλιμνη Τύμφης

Ένα ακόμη δημοφιλή χωριό είναι αυτό του Βίκου. Οφείλει το όνομα του στο ομώνυμο φαράγγι. Για το Ζαγόρι, ο Βίκος, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς γεγονός που το επιβεβαιώνει η αυξητική τάση των επισκέψεων που δέχεται από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το χωριό του Βίκου μαζί με το Μικρό, το Μεγάλο Πάπιγκο και το Μονοδένδρι βρίσκονται στα όρια του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου.

Φαράγγι Βίκου

Η πιο επιβλητική πλευρά του Ζαγορίου. Διασχίζει το δυτικό και κεντρικό Ζαγόρι. Το 1997 μπήκε στο Βιβλίο Guiness ως το βαθύτερο και στενότερο φαράγγι του κόσμου. Να σημειωθεί πως απαγορεύεται η οποιαδήποτε δραστηριότητα σε αυτό καθώς αποτελεί Περιοχή Απολύτου Προστασίας.
Χαράδρα Βίκου

Βικογιατροί

Στην περιοχή του Βίκου ήταν γνωστό πως υπήρχαν πάνω από 250 είδη φαρμακευτικών φυτών. Έτσι, τον 17ο αιώνα, έμπειροι θεραπευτές που διέμεναν στα χωριά γύρω από τη χαράδρα του Βίκου, γνωστοί και ως Βικογιατροί, αξιοποίησαν τις ιδιότητες αυτών των φυτών και έφτιαχναν συνταγές που έφταναν σε περιοχές των Βαλκανίων, τη Κωνσταντινούπολη, αλλά και τη Ρωσία. Η σύγχρονη ιατρική επιστήμη έχει εγκρίνει τις θεραπευτικές αυτών των φυτών για το λόγο αυτό πολλά βότανα συλλέγονται ακόμα και σήμερα για ροφήματα κ.α.

Θα λατρέψετε τη διαδρομή και τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικισμών του Ζαγορίου. Η φύση και η φιλοξενία των κατοίκων του θα αγγίξει τη ψυχή σας. Η εκδρομή στα χωριά του Δυτικού Ζαγορίου θα μείνει χαραγμένη στο μνήμη σας, όπως και τα πανέμορφα τοπία του.

Το φθινόπωρο έφτασε και τα Ζαγοροχώρια σε περιμένουν!