Άνω Χώρα Ναυπακτίας: Μια απόδραση στη φύση

Καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει και τα φύλλα των δέντρων αλλάζουν χρώμα, η Ορεινή Ναυπακτία μεταμορφώνεται σε έναν μαγικό προορισμό για όσους αναζητούν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Αν και η Ναύπακτος είναι γνωστή για τις παραλίες της, η Ορεινή Ναυπακτία κρύβει έναν κόσμο από καταπράσινες βουνοπλαγιές, δάση ελάτων, οξιών αλλά και καστανολόγγων που θα σας αφήσουν ανεξίτηλες εντυπώσεις. Ανάμεσα στο φυσικό της πλούτο θα βλέπετε να ξεπροβάλλουν χωριουδάκια που θα προσδώσουν τη δική τους αισθητική στο φυσικό μεγαλείο της περιοχής.

Άνω Χώρα

Χωριό Άνω Χώρα

58 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Ναυπάκτου, ένα μαγευτικό χωριό κοσμεί την καρδιά της Ορεινής Ναυπακτίας. Δεν είναι άλλο από την Άνω Χώρα. Κρυμμένο μέσα στα εντυπωσιακά βουνά της περιοχής, αποτελεί το απόλυτο καταφύγιο της οροσειράς των Βαρδουσίων. Γνωστή για τα παραδοσιακά πλακόστρωτα δρομάκια, τις πέτρινες κατοικίες και τις παλιές εκκλησίες της. Όλα αυτά μαζί συντελούν στη δημιουργία ενός παραμυθένιου τοπίου. Προικισμένη με έλατα και καστανιές, χτισμένη σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, η Άνω Χώρα έχει να σας προσφέρει αστείρευτες στιγμές αναζωογόνησης.

Άνω Χώρα
Άνω Χώρα

Αν σας αρέσει η πεζοπορία, στην περιοχή έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε απολαμβάνοντας παράλληλα τις ομορφιές της. Έτσι στο μονοπάτι του Κάκκαβου, που ενώνει την Άνω Χώρα με την Αμπελακιώτισσα, σε μια διαδρομή δύο έως δυόμισι ωρών , θα μπορέσετε να απολαύσετε τα σπάνια είδη φυτών αλλά και τα τρεχούμενα νερά του ομώνυμου φαραγγιού. Είναι μια απαιτητική διαδρομή για γερά..πνευμόνια.

Αξίζει να επισκεφθείτε τον πετρόκτιστο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής που αποτελεί σημείο αναφοράς του χωριού. Λίγα μέτρα μακριά, στεγασμένο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα βρείτε τον «Καρνάβαλο», ένα παλιό λεωφορείο – αντίκα, που ένωνε μέχρι το 1983 την Άνω Χώρα και τη Κάτω Χώρα με τη Ναύπακτο.

Μια ιδέα που πήρε μορφή

Το Kravara Park αποτελεί μια πρωτοποριακή ιδέα που δίνει ώθηση στον επισκέπτη να εξερευνήσει την περιοχή. Σκοπός του πάρκου ήταν και είναι η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής. Η έκταση του καλύπτει 20.000 στρέμματα γύρω από τον οικισμό. Στο πάρκο αυτό μπορείτε να απολαύσετε δραστηριότητες που εσείς θέλετε, μερικές όπως ποδηλασία βουνού, πεζοπορία, οδήγηση εκτός δρόμου.
Η ιδέα αυτή υποστηρίζεται από τα καταλύματα «Τα Πέτρινα» και «Crystal Mountain Hotel». Καταλύματα που θα σας προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες τους για τη διαμονή σας! Οι αρμόδιοι θα σας δώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να διοργανώσετε το πρόγραμμα δραστηριοτήτων σας.
Για μια ακόμη πιο οργανωμένη εμπειρία στην περιοχή, μπορείτε να εμπιστευτείτε το «OutdoorLAB».

Που να φάτε;

Στο «Πλατάνι» θα απολαύσετε νόστιμα πιάτα ημέρας αλλά και ντόπια κρέατα που θα σας αφήσουν πολύ ευχαριστημένους. Μαζί με το γεύμα σας, θα απολαύσετε και την υπέροχη θέα στο βουνό. Ένας συνδυασμός άριστος! Σε ένα γραφικό σοκάκι του χωριού θα βρείτε την ταβέρνα Πατούχας Βασίλειος, μη παραλείψετε να την επισκεφθείτε, θα γευτείτε όλη τη νοστιμιά σε λίγα μόνο πιάτα.

Κάτω Χώρα

Κάτω Χώρα
Ανάμεσα σε δέντρα και έλατα, τέσσερα χιλιόμετρα από την Άνω Χώρα, θα βρείτε τη Κάτω Χώρα, ένα γραφικό χωριό εξίσου πανέμορφο και πλούσιου φυσικού κάλους. Τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο χειμάρρους, το τοπίο θα ανταμείψει κάθε προσδοκία σας. Στον οικισμό θα βρείτε το Xenios Chalets ένα κουκλίστικο συγκρότημα με ξενώνες για να ευχαριστηθείτε στο μέγιστο τη διαμονή σας στην Ορεινή Ναυπακτία.
Εκτός από τις δραστηριότητες και τη διαμονή σας στην Άνω & Κάτω Χώρα, πρέπει να γνωρίζετε πως η περιοχή φημίζεται για τις γιορτές κάστανου και τσίπουρου. Διοργανώσεις με σκοπό το αντάμωμα των ντόπιων και μη, για να απολαύσουν τα κάστανα που ψήνονται σε φωτιές και να γιορτάσουν την έλευση του φθινοπώρου. Τέτοιες εκδηλώσεις λαμβάνουν μέρος στα μέσα του Οκτωβρίου.
Η Άνω Χώρα Ναυπακτίας είναι ένας προορισμός που έχει να σας προσφέρει πολλά. Όταν τον επισκεφθείτε θα αφήσετε πίσω σας το άγχος της καθημερινότητας και θα βυθιστείτε στην αυθεντική ομορφιά της Ορεινής Ναυπακτίας.

Η Άνω Χώρα περιμένει να τη γνωρίσετε!