Ένα ταξίδι στα επιβλητικά Μετέωρα

Στη βόρεια Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο νομό Θεσσαλίας, αναδύεται ένας προορισμός που αντικατοπτρίζει τη μαγεία της φύσης και τον ανθρώπινο πολιτισμό σε μια υπέροχη συμφωνία. Θα συναντήσετε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς και θρησκευτικής σημασίας. Τα Μετέωρα, ονομασμένα έτσι για την εντυπωσιακή τους θέση “στον αέρα”, είναι ένας τουριστικός προορισμός που πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σας για την επόμενη εκδρομή σας. Ένα ταξίδι στα επιβλητικά Μετέωρα θα σας πείσει!

Αυτοί οι τεράστιοι βράχοι, που υψώνονται πάνω από 600 μέτρα, σχηματίστηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια και αποτέλεσαν καταφύγιο για τους ερημίτες. Το μέρος αυτό αποτελεί έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό τόσο για Έλληνες, όσο και για ξένους. Αποτελείται από ένα σύμπλεγμα τεράστιων βράχων, πάνω στους οποίους βρίσκονται βυζαντινά μοναστήρια, με μοναδικά κειμήλια και τοιχογραφίες. Αυτά τα μοναστήρια κτίστηκαν από τους ασκητές τον 14ο αιώνα και είναι μια από τις σημαντικότερες μοναστηριακές κοινότητες της Ελλάδας. Πραγματικά κοσμήματα της Ορθόδοξης χριστιανικής τέχνης και αρχιτεκτονικής. Επισκεπτόμενοι τα Μετέωρα, θα νιώσετε ότι βρίσκεστε σε έναν μαγικό κόσμο, όπου η θρησκευτική πίστη και η τέχνη συνυπάρχουν σε αρμονία.
Τα Μετέωρα είναι ένα μοναδικό τοπίο με πάνω από 1.000 απόκρημνους βράχους, οι οποίοι γίνονται πράσινοι όταν βρέχει εξαιτίας των βρύων που καλύπτουν την επιφάνειά τους. Είναι ένας δημοφιλής προορισμός για αναρρίχηση, με πάνω από 1.000 διαδρομές. Η υψηλότερη κορυφή τους είναι η Αγιά (Αϊά) με υψόμετρο 630μ.

Σήμερα σώζονται οκτώ μοναστήρια, εκ των οποίων τα έξι είναι σε λειτουργία.
Ακόμα και αν δεν σας εντυπωσιάζει ο θρησκευτικός τουρισμός, σας συμβουλεύουμε να επισκεφθείτε κάποιο από αυτά.

Για να πάρετε μια γεύση…

Μεγάλο Μετέωρο

Για να φτάσετε στο Μεγάλο Μετέωρο ή αλλιώς στην Ιερά Μονή του Σωτήρος θα χρειαστείτε να ανέβετε 300 σκαλιά όπου κάθε σκαλί προς την κορυφή θα σας μαγέψει. Αξίζει να το επισκεφθείτε καθώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μοναστήρια των Μετεώρων. Για τους εκδρομείς θεωρείται κύριο μουσείο, καθώς στο πέρασμα των αιώνων το μοναστήρι κατάφερε να διαφυλάξει σημαντικά θρησκευτικά και εθνικά κειμήλια. Απέναντι θα μπορέστε να αντικρύσετε την Ιερά Μονή Βαρλαάμ.

Αριστερά Μεγάλο Μετέωρο, Δεξιά Ιερά Μονή Βαρλαάμ

Ιερά Μονή Βαρλαάμ

Η ονομασία της Μονής οφείλεται στον πρώτο ασκητή της – Βαρλαάμ. Η μονή Βαρλαάμ ιδρύθηκε κατά τον 14ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στα Μετέωρα. Η Μονή είναι προσβάσιμη με σκαλιά, ενώ υπάρχει και ένας δρόμος που οδηγεί στην κοντινή Μονή της Ρουσάνου, από όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα.

Μονή Βαρλαάμ
Άλλες μονές που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι: η Μονή της Αγίας Τριάδος, η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου, Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά.

Η θέα μπορεί να σας φανεί ίδια αλλά από κάθε μέρος που θα την απολαύσετε είναι μοναδική.
Αν λοιπόν επισκεφθείτε τα Μετέωρα και δεν ξέρετε που να διαμείνετε και που να φάτε, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.

Καλαμπάκα

Η πόλη της Καλαμπάκας είναι ένας χαρακτηριστικός προορισμός για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την περιοχή των Μετεώρων. Έχει καλαίσθητα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες, καθώς και παραδοσιακά καταστήματα που προσφέρουν τοπικά προϊόντα και χειροτεχνίες. Περιβάλλεται από μια μοναδική φυσική ομορφιά που σε καθηλώνει αμέσως, καθώς οι κολοσσιαίοι βράχοι των Μετεώρων υψώνονται ως φρουροί πάνω από τον οικισμό.
Καλαμπάκα

Μια επίσκεψη στο Κέντρο Ψηφιακής προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων θα σας εκπλήξει, καθώς μέσω τρισδιάστατων οθονών μπορείτε να ξεναγηθείτε στα Μετέωρα και πως ήταν αυτά πριν εκατομμύρια χρόνια. Μπορείτε ακόμα να περιπλανηθείτε στους βράχους και τις Ιερές Μονές πάνω σε αυτούς.

Από την άλλη, αν σας αρέσουν τα μουσεία, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών. Περιλαμβάνονται σε αυτό συλλογές πτηνών, θηλαστικών αλλά και ένα μουσείο μανιταριών.
Για τη διαμονή σας εμπιστευτείτε τα:

Καστράκι

Καστράκι

Μια βόλτα στο χωριό Καστράκι θα σας δώσει κι άλλους λόγους για να αγαπήσετε την περιοχή. Κάτω από τους επιβλητικούς βράχους, ο οικισμός αυτός θα σας προσφέρει ηρεμία και ξεκούραση. Στο γραφικό Καστράκι μπορείτε να βρείτε καταλύματα του γούστου σας.

Μερικές επιλογές που προτείνουμε είναι οι εξής:

Hotel Doupiani House

Περισσότερα

Hotel Kastraki

Περισσότερα

Tsikeli Hotel Meteora

Περισσότερα
Για φαγητό το Filoxeno σας προτείνει:

Εστιατόριο Μετέωρα Βαβίτσας

Περισσότερα

Ταβέρνα Γαρδένια

Περισσότερα

Ταβέρνα Μπουφίδης

Περισσότερα
Η φυσική ομορφιά των Μετεώρων αποτελεί επίσης μέρος αυτής της εμπειρίας. Σε κάθε γωνιά, θα συναντήσετε πλούσια και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, που αναδεικνύουν όλο και περισσότερο την υπεροχή του μέρους αυτού. Για το λόγο αυτό, η ευρύτερη περιοχή των Αντιχασίων, στην οποία βρίσκονται τα Μετέωρα, ανήκει επίσης στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000.

Το ύψος και η μορφή τους θα δημιουργήσει μια εκθαμβωτική πανοραμική θέα που θα σας κόψει την ανάσα. Κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος, τα Μετέωρα μεταμορφώνονται σε ένα θέαμα από χρυσές και ροζ αποχρώσεις, ενώ το φως του ήλιου σχηματίζει σκιές πάνω στα βράχια που προκαλούν δέος.

Ηλιοβασίλεμα στα Μετέωρα
Ακόμα να πάτε; Μην το καθυστερείτε άλλο!