Παύλιανη: Μια παραμυθένια ορεινή όαση

Σε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς, στις πλαγιές του όρους Τυμφρηστός, βρίσκεται η Παύλιανη, ένα μικρό χωριό της Φθιώτιδας που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από παραμύθι. Όταν σκεφτόμαστε τη λέξη παραμύθι, συχνά στο μυαλό μας έρχονται εικόνες που περιλαμβάνουν φαντασία και περιπέτεια. Και όχι μόνο… συχνά βρίσκουμε μηνύματα και μορφές διδασκαλίας. Χωρίς υπερβολές, όλα αυτά θα τα συναντήσετε στην παραμυθένια όαση που έχει να σας προσφέρει η Παύλιανη.
Δυόμισι ώρες από την Αθήνα και μία μόνο ώρα από τη Λαμία, το χωριό αυτό έχει να σας προσφέρει και να σας μάθει πολλά. Αν και για πολλά χρόνια ήταν ένα μυστικός προορισμός για τους λάτρεις των εξορμήσεων, πλέον αποτελεί τον δημοφιλέστερο για όλες τις εποχές του χρόνου αλλά κυρίως τον χειμώνα. Αν ψάχνετε ένα μέρος για όμορφες οικογενειακές στιγμές, σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα!

Η καλλιτεχνική του πλευρά

Αυτό που κάνει το χωριό αυτό ξεχωριστό και παραμυθένιο είναι η καλλιτεχνική νότα που θα αντικρίσετε από τη πρώτη στιγμή που θα φτάσετε. Πιο συγκεκριμένα, όσο περπατάτε στον οικισμό θα βρίσκετε παντού γύρω σας ζωγραφιές, επιμελημένες από εθελοντές του χωριού με πρωτοπόρο την Παυλιανίτισσα δασκάλα Μαρία Λιάγκα. Στην αρχή διστακτικά, ξεκινώντας από ένα graffiti, πλέον έφτασε να καλλιτεχνηθεί το μεγαλύτερο μέρος του χωριού – παγκάκια, ταμπέλες ακόμα και ένα ολόκληρο πάρκο. Οι κάτοικοι αποδέχτηκαν την ενέργεια αυτή ευχάριστα, γεγονός που βοήθησε να διευρυνθεί όλο και περισσότερο. Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης τόσο για οικογένειες, όσο και για ζευγάρια.

Πάρκο Αναψυχής

Η γέφυρα-πιάνο στο πάρκο αναψυχής Παύλιανης
Εκεί λοιπόν, ανάμεσα από την Κάτω και Άνω Παύλιανη, στις πηγές του Ασωπού, υπάρχει το πάρκο αναψυχής που έχει κερδίσει τις καρδιές μεγάλων και μικρών. Πριν τη περιήγησή σας ή μετά, μπορείτε να απολαύσετε το ρόφημα ή το σνακ σας στην πιο new-age καντίνα Casa de Papel. Μια πρωτοποριακή ιδέα εναρμονισμένη άριστα στον χώρο αυτό. Στο πάρκο μπορείτε να βρείτε το Μουσείο Υδροκίνησης, το οποίο στεγάζεται σε ένα πέτρινο συγκρότημα. Εκεί θα δείτε το νερόμυλο, το νεροπρίονο, το Μαντάνι και τη νεροτριβή. Αυτό όμως που θα σας εκπλήξει είναι η ξύλινη γέφυρα-πιάνο, αφού όταν πατήσετε πάνω της θα αρχίσει να παίζει μουσική. Όσο περπατάτε στο πάρκο θα βρεθείτε ανάμεσα από πολλά δημιουργικά καλλιτεχνήματα, όπως έξυπνες επιγραφές, αστείες ταμπέλες, καλοφτιαγμένα παιχνίδια, δενδρόσπιτα αλλά και έναν ευφάνταστο χώρο για πικ-νικ.
Πάρκο αναψυχής Παύλιανης

Αν σας αρέσει η πεζοπορία, ακολουθώντας τις κατάλληλες ταμπέλες του πάρκου μπορείτε να οδηγηθείτε από συγκεκριμένο μονοπάτι στον «Θρόνο του Δία», γνωστό ως και παρατηρητήριο. Από εκεί θα απολαύσετε την εντυπωσιακή πανοραμική θέα προς το Μαλιακό Κόλπο. Σε υψόμετρο 1.260 μέτρων και ακολουθώντας διαφορετικό μονοπάτι μπορείτε ακόμα να δείτε τον «σιδερένιο Θρόνο», εμπνευσμένο από τη δημοφιλή σειρά Game of Thrones. Και στις δύο περιπτώσεις, η ανάβαση απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και τον κατάλληλο εξοπλισμό!

Αγροτουρισμός στην Παύλιανη

Η διαμονή σας στην Παύλιανη δεν θέλετε να περιοριστεί για μόνο λίγες μέρες; Θέλετε να διαμείνετε περισσότερο από ένα Σαββατοκύριακο; Μια εναλλακτική πρόταση με σκοπό να απολαύσετε όμορφες οικογενειακές στιγμές και να αποφορτιστείτε από το άγχος της καθημερινότητας είναι μια αγροτουριστική εμπειρία. Που όμως; Στο ιδιαίτερο Αγρόκτημα Βασιλικιά. Μια φάρμα δημιουργημένη με μεράκι και αγάπη για τη φύση. Ένα συγκρότημα με προσοχή στη κάθε λεπτομέρεια. Δίνει στον επισκέπτη μια εμπειρία μοναδική και μια ανάμνηση ανεξίτηλη όταν θα αναχωρήσει από αυτό.

Θέλετε ακόμα κάτι πιο διαφορετικό; Ανακαλύψτε την απόλυτη εμπειρία στο Mountain Tea!
Εναρμονισμένο με την ύπαιθρο και τον περιβάλλοντα χώρο, το κατάλυμα θα σας προσφέρει μια μοναδική συνδυαστική εμπειρία φύσης και πολυτέλειας.

Το χωριό

Είναι ένα περιποιημένο καλλιτεχνημένο χωριό που φροντίζεται από τους ίδιους του τους κατοίκους με αγάπη γι’ αυτό. Δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, θα βρείτε την κεντρική πλατεία του χωριού.
Εκεί θα απολαύσετε το καφεδάκι σας με την ησυχία που αρμόζει στη στιγμή. 
Σε πολλά σημεία του οικισμού θα βρείτε έξυπνα και όμορφα ζωγραφισμένα μηνύματα, γεμάτα με χιούμορ και συναίσθημα! 

Μη το αναβάλλετε άλλο.
Γνωρίστε από κοντά το πιο ινσταγραμικό χωριό της Ελλάδας!