Λασίθι: Ανακαλύπτοντας τη φυσική ομορφιά του

Η Κρήτη, η μεγαλύτερη νησιωτική χώρα της Ελλάδας, είναι γεμάτη μοναδικές γραφικές τοποθεσίες που συνδυάζουν την παράδοση με τη φυσική ομορφιά. Ένας από τους κρυμμένους θησαυρούς της είναι ο νομός Λασιθίου. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να μην είναι τόσο γνωστός όσο άλλες περιοχές, το Λασίθι κρύβει μια αυθεντική ομορφιά που αφήνει τους επισκέπτες της μαγεμένους.
Καθώς εισέρχεστε στο Λασίθι, η φυσική ομορφιά της περιοχής σας καλωσορίζει με τα ανεξερεύνητα φαράγγια, τις απέραντες ακρογιαλιές και τα εντυπωσιακά βουνά. Το βλέμμα σας θα συναντήσει την πράσινη πλούσια βλάστηση, τα πευκοδάση και τους ελαιώνες που συνθέτουν ένα εντυπωσιακό τοπίο.

Μερικά από τα φυσικά κάλλη του νομού Λασιθίου είναι τα εξής:

Σπιναλόγκα

Ένα νησί που κουβαλάει στη πλάτη του σπουδαία ιστορία, καθώς το όνομα του έχει συνδεθεί με την απομόνωση. Έτσι λοιπόν, το νησί αυτό βρίσκεται στον κόλπο της Ελούντας και απέναντι από τον οικισμό της Πλάκας, έγινε γνωστό ως «νησί των λεπρών», καθώς το 1903 αποφασίστηκε επίσημα το νησί να μετατραπεί σε λεπροκομείο και να στεγάζει ανθρώπους προσβεβλημένους από τη νόσο του Χάνσεν. Το νησί σήμερα αποτελεί ένα τουριστικό θέρετρο, καθώς κάθε χρόνο το επισκέπτονται πλήθος κόσμου για να θαυμάσουν και να δουν ιδίοις όμασι το «νησί των δακρύων».

Νήσος Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι

Οι ρηχές γαλάζιες παραλίες της θυμίζουν κάτι από… Καραϊβική. Η Χρυσή ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι, βρίσκεται 8 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας. Είναι εντυπωσιακός ο φυσικός πλούτος της και για το λόγο αυτό είναι ενσωματωμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας Natura 2000.
Για να ζήσετε μια ολοκληρωμένη εμπειρία στη Χρυσή, εμπιστευθείτε το Chrissi Island Daily Cruises – Christina Boat και θα εκπλαγείτε από το μέρος αλλά και τις υπηρεσίες των ειδικών. Εξαιρετική επιλογή για αυτή την εμπειρία είναι και το Archagelos Cruises.

Ήξερες ότι...

Η νήσος Χρυσή είναι ένα από τα 81 ακατοίκητα νησιά της της Κρήτης.

Ονομάζεται και Γαϊδουρονήσι. Λέγεται πως παλιά, όταν κάποιος γάιδαρος γερνούσε στην Ιεράπετρα, οι ντόπιοι τον έφερναν στο νησί για να πεθάνει.

Φοινικόδασος Βάι

Σε απόσταση 24 χιλιομέτρων ανατολικά από τη Σητεία θα συνατήσετε το Φοινικόδασος Βάι. Φοίνικες, αμμουδιά, καταγάλανα νερά.. τρία μόνο από τα εξωτικά χαρακτηριστικά του. Είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, αφού καταλαμβάνει περίπου 250 στρέμματα. Η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη «Βάγια» που σημαίνει φοινικόδεντρο. Αυτό το φυσικό περιβάλλον είναι σπάνιο και έτσι εδώ και δεκαετίες έχει κηρυχθεί προστατευόμενος χώρος και οι δραστηριότητες σε αυτό έχουν περιοριστεί. Αποτελεί ένα από τα ιδιαίτερα σημεία του νομού Λασιθίου.

Φαράγγι Ρίχτη

Βόρεια του νομού θα συναντήσετε το φαράγγι του Ρίχτη, ένα από τα σημαντικότερα φυσικά αξιοθέατα ολόκληρου του νησιού. Το φαράγγι ξεκινάει κοντά στο χωριό Έξω Μουλιανά και καταλήγει στο Κρητικό Πέλαγος. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε τη διαδρομή του, 1800 μέτρα από τη Γέφυρα του Λαχανά θα αντικρύσετε τον καταρράκτη του φαραγγιού.
Η ομορφιά του Λασίθιου δεν περιορίζεται μόνο στη φύση. Ο πλούτος του πολιτισμού και της ιστορίας είναι εξίσου εμφανής. Με τα παραδοσιακά χωριά του, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, ο νομός Λασιθίου σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο.

Και όσο για το που θα διαμείνετε, διαβάστε το παρακάτω άρθρο:

6 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ