Μεσολόγγι: Η Ιστορία, η Φύση και ο Πολιτισμός ενός Μαγευτικού Προορισμού

Η Ελλάδα, με την ποικιλία τοπίων και τον πλούτο της ιστορίας της, προσφέρει ατελείωτες ευκαιρίες για ταξιδιωτικές περιπέτειες. Ένας προορισμός που ξεχωρίζει για την φυσική ομορφιά του και την αυθεντική εμπειρία που μπορεί να προσφέρει είναι η Τουρλίδα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Εάν αναζητάτε έναν προορισμό που συνδυάζει την ηρεμία της φύσης με την ευκαιρία για περιπέτεια και ανακάλυψη, τότε η Τουρλίδα πρέπει να μπει στη λίστα σας.

Τουρλίδα

Πρόκειται για μια κατοικημένη νησίδα στον Πατραϊκό κόλπο που απέχει περίπου πέντε χιλιόμετρα από την πόλη του Μεσολογγίου. Οφείλει το όνομά της στις «τουρλίδες», θαλασσινά πουλιά που υπήρχαν εκεί. Αυτό όμως που θα σας γοητεύσει είναι οι Πελάδες, τα παραδοσιακά σπιτάκια που θα δείτε χτισμένα μέσα στο νερό, τα οποία αποτελούσαν κατοικίες ψαράδων. Πλέον χρησιμοποιούνται ως εξοχικές κατοικίες. Μετά τη βόλτα σας στην Τουρλίδα, αξίζει να επισκεφθείτε την Ιερή πόλη του Μεσολογγίου.

Μεσολόγγι

Γνωστό για την εθνική του ηρωική ιστορία, και την εκπληκτική φυσική ομορφιά του, αποτελεί έναν πραγματικά μαγευτικό προορισμό. Την πόλη αυτή την αγάπησαν πολλοί. Δεν ήταν λίγοι οι ποιητές που εμπνεύστηκαν από αυτήν και τους ανθρώπούς της κατά τη περίοδο της τούρκικης πολιορκίας. Τέτοιο δείγμα έμπνευσης είναι οι ‘’Ελεύθεροι Πολιορκημένοι’’ του εθνικού ποιητή, Διονύσιου Σολωμού. Με την πλούσια ιστορία, τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την εκπληκτική φύση της περιοχής, το Μεσολόγγι θα σας μαγέψει από κάθε άποψη.

Η φύση σε όλο της το μεγαλείο

Το Μεσολόγγι συνδυάζει την παραδοσιακή γοητεία με ένα πλούσιο φυσικό και πολυποίκιλο οικολογικό ενδιαφέρον. Οι υγρότοποι και τα ενδημικά είδη που φιλοξενούνται σε αυτήν την περιοχή το καθιστούν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης. Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου αποτελεί σπίτι για πολλά είδη πτηνών, ενώ οι υδροβιότοποι της περιοχής παρέχουν ένα μοναδικό οικοσύστημα που μπορεί να εξερευνηθεί με πεζοπορία, ποδηλασία και κανό. Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για τις αλυκές και τις θειούχες πηγές που προσθέτουν μια μοναδική γεωλογική ιδιαιτερότητα στο τοπίο.

Πιο συγκεκριμένα, στις ακτές της λιμνοθάλασσας υπάρχουν δύο αλυκές. Η μία ανήκει στον Δήμο Μεσολογγίου ενώ η άλλη ανήκει στο Δημόσιο. Και από τις δύο παράγεται τουλάχιστον το 50-70% της ελληνικής παραγωγής αλατιού. Στο Μουσείο Άλατος θα ανακαλύψετε το παρελθόν των Αλυκών και θα αποκομίσετε μια εξαιρετική συνολική εμπειρία κατά την επίσκεψή σας.

Οι Αλυκές Μεσολογγίου είναι οι μεγαλύτερες της χώρας.

Πολιτιστική Κληρονομιά και Ιστορία

Η ιστορία του Μεσολογγίου είναι στενά συνδεδεμένη με τον Ελληνικό Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Ο αγώνας των Μεσολογγιτών κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας άφησε ένα βαθύ αποτύπωμα στην πόλη και την κοινωνία της. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Μεσολογγίου αναβιώνει αυτήν την περίοδο μέσα από αντικείμενα και εικόνες που θα σας ταξιδέψουν σε εκείνη την εποχή. Μπαίνοντας στην Ιερή πόλη του Μεσολογγίου θα αντικρίσετε την Πύλη του. Με την Έξοδο του Μεσολογγίου το τείχος περιμετρικά της Πύλης καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς και ξαναχτίστηκε το 1838 στη μνήμη των Εξοδιτών.

Που να φάτε;

Είναι κρίμα να φτάσετε ως εκεί και να μην απολαύσετε τη τοπική κουζίνα. Γι’ αυτό αξίζει να επισκεφθείτε το Όλα Χύμα κεντρικά της πόλης ή ακόμα και το Αρχοντικό της Περσεφώνης . Από την άλλη αν θέλετε να απολαύσετε τη θέα της λιμνοθάλασσας συνδυάζοντας το πρωινό σας, η Αλατιέρα αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή.

Που να μείνετε;

Για να δείτε και να αποκτήσετε μια συνολική εικόνα της ευρύτερης περιοχής, σας συνιστούμε να διαμείνετε σε αυτή. Στην είσοδο της πόλης, ακριβώς απέναντι από τον Κήπο των Ηρώων, θα συναντήσετε το Hotel Liberty, μια εξαιρετική επιλογή για διανυκτέρευση στην πόλη του Μεσολογγίου. Μια ακόμη επιλογή είναι το Sunset Apartments που θα σας παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες για μια ευχάριστη διαμονή.

Το Μεσολόγγι θα σας γοητεύσει από κάθε πλευρά του.
Περιμένει να γνωρίσετε την ιστορία του!