Ένα οδοιπορικό σε τέσσερα γραφικά χωριά της Δυτικής Μάνης

Η Δυτική Μάνη, ή αλλιώς Έξω Μάνη, αποτελεί έναν κρυμμένο θησαυρό στην καρδιά της Πελοποννήσου, όπου ο χρόνος σχεδόν φαίνεται να έχει σταματήσει. Αυτή η μοναδική περιοχή συνδυάζει την απέραντη φυσική ομορφιά με την πλούσια ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά.

Η γεωγραφία της Δυτική Μάνης είναι εντυπωσιακή, με καταπράσινες πλαγιές που συναντούν το γαλάζιο της θάλασσας. Τα παραδοσιακά κτίρια, γνωστά και ως “πύργοι της Μάνης”, είναι αποτέλεσμα της ξεχωριστής αρχιτεκτονικής της περιοχής και μαρτυρούν την παρουσία εξαιρετικά ανθεκτικών ανθρώπων. Η ιστορία της Μάνης είναι πλούσια και αρκετά συναρπαστική. Οι κάτοικοί της, γνωστοί ως “Μανιάτες”, ήταν γνωστοί για την ανεξαρτησία τους και την αμείλικτη διάθεσή τους να υπερασπιστούν την περιοχή τους σε κάθε περίοδο κινδύνου, ιδιαιτέρως κατά του τουρκικού ζυγού.

Κιτριές

Μόλις 12 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα θα βρείτε ένα πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι. Πρόκειται για τις Κιτριές. Αποτελούν ένα από τα ιστορικότερα χωριά της Μεσσηνίας, αφού κατά την τουρκοκρατία αποτελούσαν την έδρα των Μπέηδων της Μάνης.

Το 1819 στις Κιτριές υπογράφηκε το «Σύμφωνο των Κιτριών» από τις οικογένειες των Μαυρομιχαλαίων, Τρουπάκηδων και Γρηγοράκηδων. Σύμφωνο με το οποίο οι οικογένειες υποσχέθηκαν ειρήνη μεταξύ τους και κοινό μέτωπο κατά την Επανάσταση του 1821.

Σήμερα το χωριό προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση. Μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι δίπλα στο κύμα. Επισκεφθείτε το Εστιατόριο Γαϊτανάρος & Μίμης για να απολαύσετε θαλασσινές τοπικές δημιουργίες.

Καρδαμύλη

Ένα από τα μέρη της Ελλάδας που καταγράφεται από τα ομηρικά χρόνια, καθώς λέγεται πως θεωρούνταν μια από τις επτά ευνοούμενες και καλώς κατοικήσιμες πόλεις που ο Αγαμέμνονας θα έδινε ως προίκα στον Αχιλλέα. Η Καρδαμύλη έχει και αυτή την γραφική ομορφιά της. Είναι παραθαλάσσια με αρκετές παραλίες γύρω της που κάνει τον επισκέπτη να μη πλήττει ποτέ. Μπορεί η νυχτερινή της ζωή να μην είναι έντονη, προσφέρει όμως επιλογές σε χαλαρούς ρυθμούς. Στη ταβέρνα της Λέλας θα γευτείτε στο απόλυτο τη μεσσηνιακή κουζίνα. Αν είστε λάτρεις του ηλιοβασιλέματος το Aquarella αποτελεί τη καλύτερη επιλογή για να το απολαύσετε μαζί με το ποτό σας και τη χαλαρωτική μουσική υπόκρουση του μαγαζιού.
Για τη διαμονή σας στη Καρδαμύλη, το Filoxeno προτείνει:

Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στο Προάστιο (Πραστείο) θα βρείτε το Mary’s Stone House, όπου η φιλόξενη και ευχάριστη ιδιοκτήτρια του περιμένει να σας υποδεχθεί. Από την αυλή του σπιτιού θα έχετε ”στα πόδια σας” μια μοναδική θέα προς την Καρδαμύλη.

Στούπα

Επόμενος προορισμός μετά την Καρδαμύλη απαραίτητα πρέπει να είναι η Στούπα – ένα από τα πιο δημοφιλές τουριστικά μέρη της Μεσσηνίας. Γνωστή και σαν «Νεράιδα του Μεσσηνιακού», η Στούπα θα σας προσφέρει στιγμές άπειρου κάλους και ηρεμίας. Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια θα βρείτε πολλά και στο γούστα σας. Η περιοχή είναι γνωστή για τις δύο παραλίες της: Τη παραλία της Καλόγριας και τη παραλία της Στούπας, ακριβώς κάτω από τον οικισμό. Είναι και οι δύο ρηχές, αμμώδεις οργανωμένες παραλίες.

Για καταλύματα στη Στούπα, μπορείτε να δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

Ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης έμεινε στη παραλία της Καλόγριας για να γράψει το βιβλίο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Destination Tip

Στο δρόμο από την Καρδαμύλη μέχρι τη Στούπα, αξίζει να κάνετε μια στάση στην καλύτερη παραλία της Δυτικής Μάνης – τη παραλία Φονέα. Ιδιαίτερη παραλία αλλά και απόκρυφη, καθώς αν δεν την προτείνει κάποιος, δύσκολα φαίνεται . Για την ονομασία της υπάρχουν δύο εκδοχές: η μία αναφέρει πως ο Φονέας κατοικήθηκε από ένα πειρατή που ναυάγησε εκεί. Μέχρι να το κατασκευάσει, λήστευε και και σκότωνε τους περαστικούς. Η άλλη εκδοχή λέει πως πήρε το όνομα Φονέας λόγω της απότομης στροφής που υπάρχει πάνω από την παραλία και προκαλούσε πολλά θανατηφόρα ατυχήματα.

Άγιος Νικόλαος

Λίγα χιλιόμετρα νότια της Στούπας, θα βρείτε ένα ακόμη γραφικό ψαροχώρι, τον οικισμό του Αγίου Νικολάου. Η παραδοσιακή μανιάτικη τεχνοτροπία και εκεί, θα σας εκπλήξει και δεν θα θέλετε να φύγετε. Αν θέλετε ένα κατάλυμα για να περάσετε ήσυχα τις διακοπές σας το Katafigio Village είναι μια επιλογή που θα καλύψει τις προσδοκίες σας.

Όσοι επισκεφθούν τη Δυτική Μάνη θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια μοναδική σύνθεση φύσης, ιστορίας και παράδοσης. Η περιοχή αυτή προσφέρει μια ανάσα απόδρασης από τον σύγχρονο κόσμο, μια ευκαιρία να ανακαλύψετε τη γνήσια ομορφιά της Ελλάδας και να εμπνευστείτε από την αίσθηση της παράδοσης που επικρατεί σε κάθε γωνιά της. Η Δυτική Μάνη είναι πραγματικά ένας μαγευτικός προορισμός που αφήνει ανεξίτηλες εντυπώσεις σε κάθε επισκέπτη.

Ακόμα να την επισκεφθείς;