Μήλος: Ένα νησί από πέτρα και ιστορία

Ένα από τα πιο όμορφα και ιστορικά νησιά της Ελλάδας αποτελεί το νησί της Μήλου. Βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο, με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και γραφικούς οικισμούς που συνδυάζουν την παραδοσιακή ομορφιά με την μοναδικότητα της πετρώδους γη τους.
Η Μήλος διαμορφώθηκε λόγω έντονων εκδηλώσεων ηφαιστειακής δραστηριότητας που συνέβησαν στο παρελθόν, δημιουργώντας ένα στρώμα από ηφαιστειακούς βράχους που καλύπτουν μεγάλο τμήμα του νησιού. Η έναρξη αυτής της ηφαιστειακής δραστηριότητας είχε γίνει αντιληπτή πριν από 2-3 εκατομμύρια χρόνια, και σταμάτησε περίπου πριν από 90.000 χρόνια. Παρά ταύτα, στο νησί υπάρχουν δύο σβηστά ηφαίστεια, γνωστά ως το ηφαίστειο της Φυριπλάκας και το ηφαίστειο του Τράχηλα. Γενικά, έχει ένα νησί γνωστό για το εύφορο σε ορυκτά κοιτάσματα έδαφος του.
Μια επίσκεψη στο Μεταλλευτικό Μουσείο του νησιού θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον ορυκτό πλούτο της Μήλου.
Όπως και άλλα νησιά των Κυκλάδων, έτσι και η Μήλος έχει πλούσια ιστορία που φτάνει πίσω στην προϊστορική εποχή. Είναι περίφημη για τον αρχαιολογικό θησαυρό της, με κυριότερο αντιπρόσωπο το άγαλμα της «Αφροδίτης της Μήλου», το οποίο σήμερα φιλοξενείται στο Μουσείου του Λούβρου.
Σήμερα, ο πληθυσμός του νησιού φτάνει περίπου στους 5.200 μόνιμους κατοίκους. Ο Αδάμας είναι το κύριο λιμάνι του νησιού και θεωρείται από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου.

Η φυσική ομορφιά της Μήλου είναι εκπληκτική και ποικίλη. Έχει πανέμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά και εντυπωσιακούς βράχους. Οι παραλίες του νησιού ξεπερνούν τις 70 και η κάθε μια είναι μοναδική!
Ανοίξτε τον χάρτη και διαλέξτε!

Τα πιο φωτογραφημένα σημεία της:

Σαρακήνικο

Ένωση των ηφαιστειογενών βραχών με τη καταγάλανη θάλασσα. Μια αντίθεση τόσο ελκυστική που δεν μπορεί να μη κερδίσει τη προσοχή σου! Το όνομα του οφείλεται στους Σαρακηνούς πειρατές που χρησιμοποίησαν ως καταφύγιο της σπηλιές αυτές.

Κλέφτικο

Στο μέρος αυτό θα αντικρίσετε ένα μαγευτικό τοπίο, τελείως αντισυμβατικό. Ένα σύμπλεγμα από τεράστιους βράχους σε συνδυασμό με κρυστάλινα καταγάλανα νερά. Η πρόσβαση στο Κλέφτικο γίνεται μόνο δια θαλάσσης με σκάφος.

Τσιγκράδο

Περίπου 12 χιλιόμετρα από τον Αδάμαντα θα βρείτε το Τσιγκράδο, μία από τη πιο δημοφιλή παραλία του νησιού. Αν σας αρέσει η περιπέτεια πρέπει να την επισκεφθείτε, για το λόγο ότι η πρόσβαση σε αυτήν δεν γίνεται με κάποιο μεταφορικό μέσο αλλά με...μια ξύλινη σκάλα. Το τοπίο θα σας ανταμείψει!

Φυροπόταμος

Ένας οικισμός βγαλμένος από άλλη εποχή. Απέχει μόνο 4 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα της Μήλου, την Πλάκα. Η επίσκεψη στο Φυροπόταμο θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη σας.

Κλήμα

Όταν βρεθείτε στο νησί, μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε το πιο πολύχρωμο ψαροχώρι των Κυκλάδων – το Κλήμα. Η ιδιαιτερότητα αυτού του οικισμού έγκειται στην πολυχρωμία των πορτών (χώροι φύλαξης βαρκών) που αντιστοιχούσε σε κάθε ιδιοκτήτη, όσες πόρτες – τόσα και χρώματα.

Παπάφραγκας

Ένας ιδιαίτερος αμμουδερός κόλπος που συνυπάρχει με τρία σπήλαια. Θα σας εντυπωσίασει με τον επιβλητικό χαρακτήρα της φύσης που το περιβάλλει. Η παραλία είναι μικρή και περικυκλώνεται απο γιγαντιαία βράχια.

Για να απολαύσετε όλη την ομορφιά του νησιού, σας προτείνουμε μια βόλτα γύρω από αυτό.
Το Thalassitra Sailing Tour αναλαμβάνει να σας ταξιδέψει στη μαγεία της Μήλου!

Που να μείνω στη Μήλο;

Αυτό το ερώτημα μην σας ανησυχεί. Στο www.filoxeno.com θα βρείτε αμέτρητες επιλογές καταλυμάτων.
Και για να σας βοηθήσουμε σας προτείνουμε τα εξής:

Στο Oryhio – The Mine Cafe Bar θα εκπλαγείτε από την όμορφη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με το ευχάριστο προσωπικό του που θα σας εξυπηρετήσει στο μέγιστο! Λειτουργεί από το πρωί, όπου μπορείτε να πάρετε το πρωινό σας μέχρι και αργά το βράδυ για να απολαύσετε το cocktail σας!
Στο Ω! Χαμός που βρίσκεται στον Αδάμαντα, θα μπορέσετε να απολαύσετε σπιτικές παραδοσικες νοστιμιές. Μη παραλείψετε να παραγγείλετε το αρνάκι «σουρτούκικο» και τα σκοτυροκολόκυθα!
Η γαστρονομία της Μήλου έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κάτι που θα το ανακαλύψετε στα περισσότερα εστιατόρια όταν την επισκεφθείτε.

Η Μήλος περιμένει να την ανακαλύψετε!